UNKNOWN

Premier: "Land geschokt en in rouw"

Premier Herman Van Rompuy betuigt namens de federale regering zijn medeleven met de ouders en familieleden van de slachtoffers van de steekpartij in Dendermonde. "Het land is opnieuw geschokt en in rouw om deze afschuwelijke daad van geweld in een maatschappij die hunkert naar harmonie en vreedzaam met elkaar leven", zegt de premier in een mededeling.

Afschuw
"Geschokt en met afschuw heeft de regering kennis genomen van de dramatische gebeurtenissen in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde. Zij betuigt haar medeleven met de ouders en familieleden van de slachtoffers: de begeleider en de kinderen die aan de gevolgen van hun verwondingen overleden zijn, en zij die gewond zijn, sommigen ernstig en zelfs levensbedreigend", zegt de mededeling van de premier.

Pluim voor politie en hulpdiensten
"Door het kordate optreden van de politie kon de dader snel worden aangehouden. De politie en de hulpdiensten stellen daarenboven alles in het werk om de slachtoffers en hun familieleden, de kinderen en hun ouders alsook het personeel van het kinderdagverblijf op te vangen en te begeleiden", aldus de eerste minister.

"Geen woorden om daad te beschrijven"
Open Vld-voorzitter Bart Somers betuigde eerder al zijn medeleven. "Kinderen staan symbool voor onschuld. Wie aan hen raakt, raakt aan ons allemaal, raakt aan de hele samenleving", stond er in de mededeling. Ook de regeringen van het Waals Gewest en Franse gemeenschap betuigen hun medeleven aan de familie, vrienden en kennissen van de slachtoffers: "Het is met droefheid dat we kennis hebben genomen van het drama. De ministers kunnen de woorden niet vinden om deze verschrikkelijke daad te beschrijven".

"Schokgolf in onze samenleving"
"De dodelijke steekpartij die deze ochtend plaatsvond in een kinderdagverblijf in Dendermonde, vervult me met afgrijzen. Dat zoiets kan gebeuren, is onbegrijpelijk", zegt sp.a-voorzitster Caroline Gennez die namens de hele sp.a haar medeleven aan alle getroffen families aanbiedt.

"De steekpartij zorgt voor een schokgolf in onze samenleving. Kinderen zijn onze toekomst. Hen zou zoiets nooit mogen overkomen", luidt het verder.

"Steun en droefheid"

Ook Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht reageert geschokt en onbegrijpend op de steekpartij. "Het is niet te beschrijven wat je voelt als zo'n krankzinnige daad zich voordoet, als blijkt dat zelfs baby's slachtoffer kunnen zijn van gestoorde geesten", laat de minister weten in een persbericht.

"Ik kan alleen als vader - voor wat het waard is - mijn steun en droefheid overmaken aan de ouders en de familie van de betrokkenen en met alle macht hopen dat de overige slachtoffers snel weer aan de betere hand zullen zijn."

"Drama tart iedere verbeelding"

Ook Groen! laat vandag weten diep geschokt te zijn. De partij betuigt haar oprechte medeleven aan de familieleden, vrienden en collega's van de getroffenen. "Er zijn geen woorden voor dit brutale geweld. Wat alle mensen die op een of andere manier getroffen zijn door dit vreselijke drama nu meemaken, moet verschrikkelijk zijn. Deze mensen moeten zo goed mogelijk ondersteund worden", aldus Groen! .
"Het feit dat de zieke dader het vooral gemunt had op kleine, weerloze kinderen tart iedere verbeelding en laat ons met verstomming achter. Kinderen zijn onze hoop en toekomst en daar mag op geen enkele manier aan geraakt worden. Een geweldenaar die zo doelgericht onschuldige slachtoffers viseert, bedreigt onze maatschappij. Er is geen enkel excuus voor dit soort weerzinwekkend geweld. (belga/mvdb)

Lees meer