Theresa May en Nicola Sturgeon in juli vorig jaar.
AFP Theresa May en Nicola Sturgeon in juli vorig jaar.

Premier May blokkeert nieuw Schots referendum voor onafhankelijkheid

"Het is er het moment niet voor". Met die woorden blokkeert Brits premier een nieuw Schots referendum voor onafhankelijkheid. De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon wil een nieuw referendum organiseren om zo de Schotse rol in de Europese Unie te verzekeren.

Premier May stelt dat een herhaling van het referendum uit 2014 ongepast is omdat het land zo al enorme veranderingen ondergaat inzake de brexit en dat de Schotten onvoldoende zicht hebben op die gevolgen om daarover beslissingen te maken.

May's afwijzing van een nieuw referendum zorgt voor politieke spanningen met Sturgeon van de Scottish National Party. Die zal volgende week het Schotse parlement vragen haar plannen voor een nieuw referendum goed te keuren. De relatie tussen Sturgeon en May staat onder druk sinds Sturgeon eerder deze week May voor de voeten gooide dat ze niet bij een algemene verkiezing werd verkozen.

"Mijn boodschap is heel duidelijk. Nu is niet het moment. Waarom, heb ik al uitgelegd", verklaarde May vandaag tegenover ITV News.

"We moeten een goed akkoord voor Schotland én het Verenigd Koninkrijk bereiken inzake onze toekomstige verstandhouding met de Europese Unie. Het zou niet eerlijk zijn voor de Schotten om hen nu te vragen een belangrijke beslissing te nemen zonder de informatie die ze nodig hebben om die beslissing te nemen".

Sturgeon presenteerde in december vorig jaar plannen om met Schotland in de Europese interne markt te blijven, ook al verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Daarvoor is een bijkomende overdracht van bevoegdheden naar het Schotse parlement nodig.

Op 23 juni koos 52 procent van de Britten er bij het brexit-referendum voor om de EU te verlaten, maar in Schotland bleken de kaarten anders te liggen. Daar stemde 60 procent van de bevolking tegen de brexit.

Het nieuwe Schotse referendum zou ten vroegste in het voorjaar van 2018 kunnen plaatsvinden.

Lees meer