2 Een soldaat van het Oekraïense regeringsleger in de regio Donetsk.
AFP Een soldaat van het Oekraïense regeringsleger in de regio Donetsk.

Pro-Russische separatisten willen 100.000-koppig leger op de been krijgen

De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne bereiden een "algemene mobilisatie" voor. Duizenden mannen zullen een oproep krijgen om te strijden tegen het regeringsleger. Dat heeft leider Aleksandr Zachartsjenko van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk bekend gemaakt.

Zachartsjenko zei dat de mobilisatie binnen elf dagen wordt afgekondigd, zo meldt het nieuwsagentschap van Donetsk. Zo"n 10.000 mannen moeten zich zich dan voor de strijdkrachten van de separatisten melden. Hij zei er niet bij hoe hij dat wil afdwingen. "Het gezamenlijk leger van de volksrepublieken Donetsk en Loehansk zal dan 100.000 man sterk zijn", aldus Zachartsjenko. 

"De mobilisatie is de eerste fase", aldus de rebellenleider, die in november werd gekozen tijdens verkiezingen die niet door de regering in Kiev en het Westen zijn erkend. "Daarna zien we wel wat we gaan doen." De mobilisatie volgt op mislukte vredesonderhandelingen zaterdag bedoeld om een eind te maken aan de strijd.

Analisten vragen zich wel af in hoeverre de claims van Zachartsjenko op waarheid berusten. Zo noemt Christopher Miller, een analist die in de regio woont, het 'erg onwaarschijnlijk' dat de rebellen zo'n grote troepenmacht kunnen mobiliseren. David Stern, analist voor de BBC, treedt hem daarin bij. Hij vraagt zich af waar men zoveel strijders moet halen binnen het beperkte grondgebied van de Donetsk en Loehansk-regio's, waar vóór het conflict amper enkele miljoenen mensen woonden. Stern meent dat het wel 's om politieke bluf van de rebellen zou kunnen gaan, die zich zo - althans in woorden - willen verweren tegen de mobilisatieplannen van Kiev.

Verhevigd

De afgelopen weken is het geweld in het oosten van Oekraïne verhevigd. In het weekeinde kwamen volgens de Oekraïense regering meer dan veertig militairen van het regeringsleger om het leven. De rebellen proberen de belangrijke oostelijke stad Debaltseve in te nemen. Honderden bewoners wisten de stad de afgelopen dagen te ontvluchten. Volgens sommige berichten zouden de rebellen de buitenwijken van Debaltseve al hebben bereikt.

Het regeringsleger stuurde zondag extra eenheden naar de belegerde stad. Ook wijken van Donetsk werden bestookt met artillerie. Tientallen burgers zouden in de afgelopen dagen in Oost-Oekraïne zijn gedood door het geweld.

Ook Kiev heeft meer soldaten gemobiliseerd om de opstand in het oosten van het land het hoofd te bieden. Volgens president Porosjenko worden de rebellen nu gesteund door zo'n 9.000 Russische soldaten.

2 Regeringssoldaten zoeken dekking in een schooltje in Debaltseve, na beschietingen door rebellen.
REUTERS Regeringssoldaten zoeken dekking in een schooltje in Debaltseve, na beschietingen door rebellen.

Oproep tot 'terughoudendheid'

De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, China en India manen alle betrokken partijen in het Oekraïense conflict aan tot terughoudendheid. Maanden hielden de drie bilaterale ontmoetingen in het Chinese Peking. Volgens de Duitse regering in Berlijn is Washington altijd tegen wapenleveringen aan Kiev geweest en zijn de VS niet van houding veranderd, terwijl dat volgens The New York Times net wel het geval is.

De ministers roepen ook op de Minsk-akkoorden te respecteren, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov volgens het staatspersagentschap Tass. Lavrov verwees naar het vredesprotocol dat in de Wit-Russische hoofdstad in september was ondertekend om de vijandelijkheden te staken. Het akkoord kon de gevechten in Oost-Oekraïne echter niet stoppen.

Volgens The New York Times staan hooggeplaatste vertegenwoordigers in het Amerikaanse leger en de regering open voor het leveren van wapens aan Kiev. De Duitse regering zegt daar geen bewijs van te hebben. Tot op heden is Washington tegen wapenleveringen aan de Oekraïense regering gekant geweest, aldus de plaatsvervangende regeringswoordvoerster Christiane Wirtz maandag in Berlijn. "Bij de bondsregering is momenteel geen verandering van die houding bekend." Ook Duitsland verandert het geweer niet van schouder: er zullen geen wapenleveringen aan Oekraïne plaatsvinden, luidde het.

Lees meer