belga

Regionale luchthavens vervoerden ruim 40 procent meer passagiers in maart

De regionale luchthavens in België kregen in de maand maart 42 procent meer passagiers over de vloer dan in maart vorig jaar. Dat heeft grotendeels te maken met de aanslagen van 22 maart in de vertrekhal van Brussels Airport, waardoor de nationale luchthaven dagenlang gesloten was en luchtvaartmaatschappijen moesten uitwijken naar alternatieve luchthavens.

Dat blijkt uit maandcijfers van de luchthavens van Antwerpen, Oostende, Charleroi en Luik die Belga opvroeg. De vier regionale luchthavens ontvingen in maart samengeteld 738.539 passagiers, ruim 200.000 meer dan in maart 2015 (519.499).

Luik
De spectaculairste procentuele stijging was er op de luchthaven van Luik. Die verwerkte een deel van de omgeleide vluchten van Brussels Airlines, maar ook vluchten van bijvoorbeeld Thomas Cook Airlines, British Airways, Lufthansa en Thai Airways, zegt luchthavenwoordvoerder Christian Delcourt. Liège Airport kreeg daardoor in maart 72.950 passagiers over de vloer, ruim zes keer meer dan in maart vorig jaar (10.904).

Antwerpen
Ook de luchthaven van Antwerpen, in Deurne, nam een deel van de Brussels Airlines-vluchten op zich. De luchthaven verwerkte in maart 31.201 passagiers, drie keer meer dan in maart vorig jaar (10.951). Hier speelt evenwel meer dan alleen het uitwijken van luchtvaartmaatschappijen na de aanslagen, want VLM Airlines en Jetairfly startten in de loop van 2015 nieuwe routes op vanuit Antwerpen. De voorbije maanden schommelde het aantal passagiers daardoor al steeds rond 20.000 per maand.

Oostende
De luchthaven van Oostende, die vooral vluchten van Jetairfly verwerkte na de aanslagen, kwam in de maand maart uit op 54.456 passagiers. Dat is meer dan een verdrievoudiging tegenover de maand maart vorig jaar, toen er 15.328 passagiers geteld werden.

Charleroi
De grootste regionale luchthaven, die van Charleroi, verwelkomde in maart 579.932 passagiers. Dat zijn er bijna 100.000 meer (+20 procent) dan in maart 2015 (toen: 482.316 reizigers). Onder meer Ryanair week na de aanslagen op Brussels Airport uit naar Charleroi.

Brussels Airport heeft nog geen cijfers voor de maand maart. Die zullen vermoedelijk begin mei worden gepubliceerd, samen met de cijfers van april.

De nationale luchthaven bleef na de aanslagen bijna twee weken dicht. Op zondag 3 april vertrok er opnieuw een eerste vlucht vanop de luchthaven in Zaventem. De capaciteit werd sindsdien gradueel opgevoerd dankzij een tijdelijke check-inconstructie. Het is de bedoeling in de loop van de maand mei de zwaar beschadigde vertrekhal opnieuw deels in dienst te nemen.

Lees meer