Het konvooi met hulpgoederen voor Oekraïne
EPA Het konvooi met hulpgoederen voor Oekraïne

Rusland stuurt weer noodhulp naar Oekraïne

Rusland heeft weer een hele lading hulpgoederen naar Oost-Oekraïne gestuurd. Vandaag gingen 170 vrachtwagens de Russisch-Oekraïense grens over richting de regio's Donetsk en Loehansk, aldus de Russische overheid.

Het konvooi heeft 1800 ton aan goederen bij zich. Aan boord zitten onder meer medicijnen, eten en bouwmaterialen voor de bevolking die zwaar getroffen is door de oorlog tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.

Het Westen en de regering in Kiev volgden eerdere konvooien met argusogen. Volgens hen zijn de leveringen van hulpgoederen een dekmantel voor het aanvoeren van wapens en munitie voor de rebellen, die Loehansk en Donetsk in handen hebben. Rusland heeft dat altijd ontkend.

Zaterdag werd weer hevig gevochten in Donetsk. Acht burgers kwamen om door beschietingen en zeventien mensen raakten gewond, aldus de minister van Defensie van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk zondag.

Vredesplan
De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Petro Porosjenko onderhandelen vandaag telefonisch over een vredesplan. Afgelopen week kwamen ze ook al bij elkaar om een akkoord te sluiten.

De gesprekken moeten uiteindelijk leiden tot een document waarin concrete plannen staan om het vechten te stoppen. Dat verloopt echter moeizaam, omdat Poetin zich hard opstelt.

Lees meer