Onder meer in de Syrische stad Talbisseh voerden Russische gevechtsvliegtuigen vandaag aanvallen uit.
AFP Onder meer in de Syrische stad Talbisseh voerden Russische gevechtsvliegtuigen vandaag aanvallen uit.

Rusland: "Voerden 20 luchtaanvallen uit op IS-stellingen in Syrië"

Rusland heeft in Syrië naar eigen zeggen in totaal 20 luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Acht strategische doelen werden gebombardeerd, zei generaal-majoor Igor Konasjenkov van het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij werden munitiedepots en brandstofopslagplaatsen naast commandoposten in het gebergte compleet vernield.

"Alle aanvallen werden met info van het Syrische leger uitgevoerd", zei Konasjenkov. Doelwitten in de omgeving van "civiele objecten" werden niet aangepakt. Het ministerie heeft videobeelden van de operatie vrijgegeven.

Syrische activisten hadden eerder aangegeven dat de Russische gevechtsvliegtuigen doelwitten hadden gebombardeerd in gebieden waar de gematigde rebellen zitten. Het Witte Huis liet weten dat het "nog te vroeg was om te evalueren, welke doewitten de Russen op de korrel hadden genomen". De Russische president Vladimir Poetin zei dat de terroristen in de bezette gebieden moeten "vernietigd" worden "in plaats van te wachten tot ze bij ons komen"

"Dit is een informatieoorlog"

Buitenlandse Zaken in Moskou had kritiek op de bewering dat de Russische gevechtsvliegtuigen gematigde rebellen hadden aangevallen. "Nauwelijks heeft Rusland de wereld geïnformeerd over zijn operatie, of er zijn al meldingen over getroffen burgers en geviseerde democratische krachten. Dit is een informatieoorlog", zei woordvoerster Maria Sacharova.

De Syrische regering was blij met de militaire interventie van Rusland. "Wij zijn dankbaar voor het initiatief van de Russische president", zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Al-Muallem woensdag voor de VN-Veiligheidsraad in New York. Hij riep de landen in de regio op zich bij de Russische coalitie aan te sluiten. De Verenigde Staten treden -anders dan ze beweren- niet echt tegen de IS op, zei al-Muallem. S

inds het begin van hun interventie is de terreurorganisatie IS alleen maar sterker geworden, ook omdat ze door landen zoals Turkije, Saoedi-Arabië, Jordanië, Qatar "en andere Westerse landen, die ze kennen" gesteund worden. De militaire aanvallen van Frankrijk en Groot-Brittannië zijn een "afschuwelijke agressie tegen de soevereiniteit van Syrië".

Lees meer