4
AP

Russische raketbouwer: "Oekraïne haalde MH17 neer"

Het Maleisische passagiersvliegtuig dat vlucht MH17 vervulde en op 17 juli 2014 in Oost-Oekraïne crashte, werd neergehaald door een Boek-raket afgeschoten vanuit door het Oekraïense regime gecontroleerd gebied. Dat heeft directielid Michail Malytsjevski van de Russische staatsproducent Almaz-Antej, bouwer van gelijkaardige raketsystemen als de Boek, vandaag op een persconferentie meegedeeld.

Uitgaande van het traject dat de raket aflegde, gaat Almaz-Antej ervan uit dat de Boek is afgeschoten in het rurale Zarosjtsjenskje, op dat moment onder controle van Oekraïense overheidstroepen.

Oekraïne en het Westen zeggen dat het projectiel in Snizjne, dichter bij de grens met Rusland, werd afgeschoten en dus door de rebellen en/of de Russen.

Almaz-Antej is één van de bedrijven die door het Westerse sanctieregime zijn geviseerd. Volgens het bedrijf werd het toestel neergehaald door een verouderd Boek-M1-systeem. Rusland gebruikt dit systeem niet meer, Oekraïne wel. In 2005 telde Oekraïne nog meer dan duizend van die afweersystemen.

Het bedrijf zegt zijn conclusies te hebben gemaakt op basis van voor iedereen toegankelijk fotomateriaal van het wrak.

Bij de crash van vlucht MH17 kwamen alle 298 inzittenden, voor het merendeel Nederlanders, om.

4
AP
4
REUTERS
4
EPA

Lees meer