3 Vermeende dader Vester Flanagan. Hij gebruikte ook de naam Bryce Williams.
twitter Vermeende dader Vester Flanagan. Hij gebruikte ook de naam Bryce Williams.

Schutter noemt in manifest racisme en pesterijen als reden voor moorden

De man die woensdag in de Amerikaanse staat Virginia een cameraman en verslaggeefster van omroep WDBJ7 doodde, heeft zich langs een snelweg ten zuidwesten van Washington van het leven beroofd. Hij werd in kritieke toestand in een ziekenhuis opgenomen, maar overleed daar enkele uren later. Dat meldden de Amerikaanse autoriteiten aan de Washington Post.

Het gaat om een mogelijk verbitterde ex-collega, Vester Flanagan. De omgekomen slachtoffers zijn de 24-jarige Alison Parker en de 27-jarige Adam Ward. De twee waren bezig met een interview in een winkelcentrum bij een jachthaven aan een stuwmeer in het zuidwesten van Virginia, toen ze werden gedood.

Ze werkten aan een reportage over toerisme in de streek. De vrouw die ze daar vragen over stelde, Vicky Gardner, werd ook door kogels geraakt en ligt in een ziekenhuis. Haar toestand is stabiel.

23 pagina's gefaxt

Flanagan heeft de moordaanslag gefilmd en de beelden verspreid. Op de beelden van Ward zijn schoten te horen. De camera valt op de grond en de verslaggeefster probeert nog weg te rennen. Tussen dinsdagavond en woensdagochtend stuurde hij tevens een fax van 23 pagina's naar ABC News. Het medium heeft de fax overgedragen aan de autoriteiten.

Volgens de nieuwszender zou in het manifest staan dat Flanagan, die ABC wekenlang belde om hen voor een nieuwsitem te interesseren maar daarover geen details losliet, werd aangezet tot zijn daad door de schietpartij in Charleston. Hij zou twee dagen na de aanslag, waarbij de 21-jarige Dylan Roof negen Afro-Amerikaanse kerkgangers doodschoot, een wapen hebben gekocht.

Kruitvat
Flanagan, die naar eigen zeggen homoseksueel was, claimt in de fax op zijn werk racisme en pesterijen te hebben ondervonden. Door zowel blanke als donkere vrouwen. "De schietpartij in de kerk was het kantelpunt, maar mijn woede heeft zich gestaag opgebouwd." Hij omschrijft zichzelf als een menselijk kruitvat, wachtend op het moment van ontploffing.

Ook verwijst hij naar Seung Hui Cho, de schutter die een bloedbad aanrichtte op de technische universiteit van Virginia. Hij noemt Cho 'zijn jongen'. Ook spreekt hij bewondering uit voor het duo Eric Harris en Dylann Klebold, die verantwoordelijk waren voor de schietpartij op de Columbine High School.

Flanagan heeft bij verschillende werkgevers geklaagd gediscrimineerd te worden en daar rechtszaken over gevoerd. Hij werkte eerder in Virginia bij WDBJ7 onder de naam Bryce Williams en is daar om onbekende redenen ontslagen.

3 Flanagan filmde zelf de schietpartij en verspreidde de beelden online.
reuters Flanagan filmde zelf de schietpartij en verspreidde de beelden online.
3 De auto waarmee schutter Flanagan op de vlucht sloeg.
REUTERS De auto waarmee schutter Flanagan op de vlucht sloeg.

Lees meer