8 Het Somalische meisje Hibo Mahamed Dubow met haar brief.
CARE Het Somalische meisje Hibo Mahamed Dubow met haar brief.

Somalische kinderen schrijven Syrische vluchtelingen: "Leven niet makkelijk"

"Wij zijn als jullie", schrijft Abshiv Hussein. "Wij weten dat het leven niet gemakkelijk is." En dat weet het kind zeker: Abshiv is een Somalische jongen die in Dadaab woont, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Om Syrische kinderen te laten weten dat ze niet alleen zijn, heeft hij een brief aan zijn lotgenoten in de kampen in Jordanië geschreven.

Abshiv deed dit niet helemaal op eigen initiatief: de hulporganisatie CARE organiseerde een briefwisseling tussen jonge vluchtelingen die uit een totaal ander deel van de wereld komen, maar ook veel met elkaar gemeen hebben: geen van hen weet of ze ooit weer naar huis zullen kunnen.

De Somalische brievenschrijvers wonen in Dadaab, een kamp in het noordoosten van Kenia waar meer dan 400.000 mensen naartoe zijn gevlucht vanwege oorlog, droogte en hongersnood. Uit Syrië zijn volgens de Verenigde Naties ondertussen 2,75 miljoen mensen weggevlucht.

Betere toekomst
Bijna alle kinderen schrijven in hun brieven over een betere toekomst. Daar wordt niet alleen voor gebeden: "Ga naar school!", schrijft Hibo Mahamed Dubow. "Dan kun je je eigen land in de toekomst weer helpen opbouwen!"

"Geliefde broeders en zusters, werk hard op school", adviseert ook Dahir Mohamed. "Wees een ster en wordt de nieuwe president van Syrië."

Syrische kinderen hebben de brieven ontvangen en ook weer teruggeschreven aan de Somalische vluchtelingen.

"Toen ik de brief van een ander vluchtelingenkind ontving, raakte het mijn hart", antwoordt Amal Abasha. "Dat een vreemde mij aanmoedigt en mijn pijn voelt."

"Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Dadaab gehoord", schrijft Oman. "Ik voel met jullie mee en ken het verdriet van iemand die niet naar zijn land kan. (...) Ik hoop dat je toch een fijn leven krijgt en terug kan keren naar Somalië."

8 Syrische kinderen met de brief van Hibo Mahamed Dubow.
CARE Syrische kinderen met de brief van Hibo Mahamed Dubow.
8 Een van de brieven die de kinderen aan elkaar schreven.
CARE Een van de brieven die de kinderen aan elkaar schreven.
8
CARE
8
CARE
8
CARE
8
CARE
8
CARE

Lees meer