Anderlechtverdediger Olivier Deschacht.
Anderlechtverdediger Olivier Deschacht.

Sowieso straf voor Deschacht en co

De vier profvoetballers die in opspraak kwamen in de gokaffaire krijgen sowieso een straf. Dat meldt het bondsparket van de KBVB. Deschacht en co. riskeren boetes tot 500 euro en een schorsing tot 8 speeldagen. Al is zelfs een schrapping van de bondslijsten mogelijk.

Het bondsparket kan voor Olivier Deschacht (Anderlecht), Knowledge Musona (Oostende), Tuur Dierckx (Antwerp) en Laurent Henkinet (ontslagen door Waasland-Beveren) hooguit een vrij milde boete en schorsing voorstellen. Maar uiteindelijk is het de geschillencommissie die beslist - en die kan veel verder gaan. Zelfs de spelers schrappen is een optie. Dat staat dan nog los van eventuele strafrechtelijke of administratieve sancties vanwege de Kansspelcommissie of het parket.

Gokaccount
Afgelopen weekend lekte uit dat er op een gokaccount van Olivier Deschacht drie keer geld is ingezet op verlies van paars-wit. In één van die wedstrijden - de Champions League-match Anderlecht-Benfica in het najaar van 2013 (eindstand: 2-3) - speelde de verdediger 56 minuten mee. Deschacht houdt vol dat het zijn broer Xavier was die gokte. De Kansspelcommissie bevestigt dat alles daadwerkelijk in die richting wijst.

Sanctie
Bondsprocureur Marc Rubens zegt "de definitieve resultaten van het onderzoek af te wachten", maar "ook de premies bij Anderlecht een relevant element te vinden". Rubens acht het uitgesloten dat Deschacht een gokwinst van 800 euro (op een inzet van 200 euro) zou verkiezen boven de premies in de CL: 20.000 euro voor winst, 10.000 euro voor een gelijkspel. Maar omdat gokken verboden is voor voetballers, volgt er dus hoe dan ook een sanctie. Een straf die alvast door Deschacht aangevochten zal worden.

Lees meer