13
rf

Spek voor ieders cultuurbek: 20x dit móét je doen in 2017

Neem die agenda en noteer, want ook dit jaar is er aan cultureel lekkers geen gebrek. Goesting blinkt zijn glazen bol op en blikt vooruit naar de grootste, mafste en meest ontroerend cultuurevenementen van 2017. Volg Goesting Magazine op Facebook voor meer cultuurtips!

MUZIEK

Gutterdämmerung  
In de categorie 'aparte belevenis', gooit deze stille film alias luide rockopera hoge ogen. Verwacht je aan een versmelting van visual effects met live muziek waarin wijlen Lemmy van Motörhead, Josh Homme en Grace Jones digitaal aan de rol gaan met Henry Rollins. Als kers op de taart bewijst Brent Vanneste, frontman van Steak Number Eight, dat zelfs de Carmina Burana rocken als een Bengaalse tijger.  
9 februari, AB, Brussel. www.abconcerts.be.  

Bazart  
Hun zegetochten langs de festivals en de AB zitten bij deze jonge goden die Nederlandstalige popmuziek een nieuw elan weten te geven nog zo vers in het geheugen, dat ze ook Antwerpen niet links willen laten liggen. Wie veroverd wil worden, leert vast de lyrics van Goud en Chaos vanbuiten.
31 maart en 1 april in Lotto Arena, Antwerpen. www.lotto-arena.be.

B Major!
In de krokusvakantie zullen muzikanten uit alle genres en windrichtingen Brugge infiltreren voor dit nieuwe, tweejaarlijks muziekfestival. Op iconische locaties in de stad, langs een concertparcours én in huiskamers zullen de pannen van de daken gespeeld worden. Orkesten doen aan kruisbestuiving met singer-songwriters, (ex-)vluchtelingen nemen je mee op een muzikale reis,... Yep, bereid je maar voor op een oneindig aantal oor-gasmes.
1 tot 5 maart, verschillende locaties in Brugge. www.bmajor.be.      

Cactusfestival
Deze parel van een festival zorgt jaar na jaar voor het eerste hoogtepunt van de West-Vlaamse festivalzomer en in 2017 zal dat niet anders zijn. Check die eerste namen!  Jamie Lidell, Royal Pharaohs, Kaisers Chiefs en dancegoden van eigen bodem Goose: als dat park in juli niet kapotgedanst wordt, weten wij het ook niet meer.
7 tot 9 juli, Minnewaterpark, Brugge. www.cactusfestival.be.  

U2
Koning Boudewijn - Joshua Tree - Bono. Ofwel leidt dit trio tot tandengeknars van pure frustratie (hallo, zieke vrienden?) ofwel geef je dat nu-al-legendarische ticket nog eens een liefdevolle aai. With our without you, op 1 augustus 2017 voorspellen we een lokale aardbeving ter hoogte van Laken.
1 augustus, Koning Boudewijnstadion, Brussel. U2.com.  

Tekst gaat verder onder de foto

13 Gutterdämmerung
RV Gutterdämmerung
13 Bazart
Koen Bauters Bazart
13 Kaiser Chiefs komt dit jaar naar Cactus.
Photonews Kaiser Chiefs komt dit jaar naar Cactus.

VOOR DE KINDERS

Pinokkio
De Efteling weet altijd kinder- én ouderharten te beroeren, en dat zal met hun productie Pinokkio niet anders zijn. Die vertelt het overbekende verhaal van een houten pop die niets liever wil dan een echt jongetje worden. Zal het hem lukken? Enne... blijft hij altijd zo'n deugniet? Vanaf 19 februari in Gent en vanaf 5 april in Antwerpen. www.sherpa.be.    

Comics Station
Leve de paasvakantie, want in het gloednieuwe themapark Comics Station wachten bekende stripfiguren als Suske en Wiske, Jommeke en Lucky Luke je op in hun eigen themazone. Bij kijken alleen blijft het niet, er zijn meer dan zestig activiteiten: ontwerp je eigen strip, duik weg in de leeshoek of droom weg met de zotste stripavonturen in het theater.
Vanaf april, Antwerpen. www.comicsstation.be.  

De saga van de Eenhoorn
Als je Instagram mag geloven is de opmars van de eenhoorn niet te stuiten. Op dit familiefestival zijn ze helemaal ongevaarlijk en brengen ze magie, spektakel en fun voor alle leeftijden met zich mee. En hopla, ook ridders en jonkvrouwen zijn van de partij op deze pinksterzondag.
4 juni, Herkenrode. www.abdijsiteherkenrode.be.  

Nieuw Huis van Alijn
Het was schrikken toen we hoorden dat we binnenkort afscheid moeten nemen van het gezelligste museum ever. Of toch van de vertrouwde indeling, want het museum krijgt een update. De thematiek blijft hetzelfde - het leven van mensen in de 20ste eeuw - maar de belangrijke mijlpalen geboorte, kindertijd, huwelijk... vormen vanaf december de rode draad van het héle museum.
Huis van Alijn, Gent, nog tot 30 september, daarna heropening op 16 december. www.huisvanalijn.be.

13 Pinokkio komt weer tot leven!
RV Pinokkio komt weer tot leven!
13 In de paasvakantie opent het nieuwe themapark Comics Station.
RV In de paasvakantie opent het nieuwe themapark Comics Station.

EVENTS

Opening De Krook
Gentse boekenwurmen mogen zich alvast verheugen op 10 maart, want dan gaat de gloednieuwe stadsbibliotheek open en het wordt een heus interactief leercentrum. Zo is er een ruimte waar je workshops 3D-printen kan volgen, mag je er nieuwe IMEC-technologieën gaan uittesten en is er de mogelijkheid om deel te nemen aan onderzoeken van de universiteit. Heel leuk is ook de kinderbibliotheek, met knusse leesplekjes, hoekjes met educatief speelgoed en nog véél meer.
10 maart, Gent. www.dekrook.be.  

800 jaar Sint-Niklaas
Er is er een jarig hoera, hoera, en dat is Sint-Niklaas. Maar liefst 800 kaarsjes mag het feestvarken uitblazen, en dat wordt uitgebreid gevierd. 2017 moet een feestjaar worden zonder weerga: zo is het het Special Art Festival op de Grote Markt, kan je speciaal georganiseerde sneukeltochten volgen en en wordt er een gigantisch gemeenschappelijk kunstwerk gemaakt.
800jaarsint-niklaas.be.  

Moment, tijd voor Tongeren
Aha, een tijdcurator die massa's voorstellingen, kunst van jonge talenten, performance, concerten, films én cosy bars aan elkaar mag breien tot een nieuw cultuurfestival. Daarmee weten we genoeg om de stad van Ambiorix extra in het snotje te houden deze zomer.
Tijdens de zomermaanden, www.tongeren.be.

Gouden Boomstoet
De Gouden Boomstoet vindt maar om de vijf jaar plaats en staat altijd garant voor een gigantisch Brugs spektakel, waarbij zo'n 1.700 kleurrijk uitgedoste figuranten feeërieke taferelen uitbeelden. Voor wie het écht van dichtbij wil beleven: de organisatie zoekt nog figuranten!
19 en 20 augustus, Brugge. www.goudenboomstoet.be.  

Tekst gaat verder onder de foto

13 De Krook, een nieuwe plek voor Gentse boekenwurmen.
Karin Borghouts De Krook, een nieuwe plek voor Gentse boekenwurmen.
13 Sint-Niklaas blaast 800 kaarsjes uit.
RV Sint-Niklaas blaast 800 kaarsjes uit.
13 Maar om de vijf jaar trekt de Brugse Gouden Boomstoet door de straten.
RV Maar om de vijf jaar trekt de Brugse Gouden Boomstoet door de straten.

EXPO

Het jaar van Magritte
Vijftig jaar geleden verloor Brussel een van z'n meest iconische inwoners. De schilder die onze hoofdstad een parallelle wereld van bolhoeden, appels en wolken schonk, wordt in 2017 volop in the picture gezet. Tijd om een bezoek aan het fenomenaal absurde Magritte-museum eindelijk op die bucketlist te zetten en ga meteen ook langs in het Magritte-huis in Jette waar René zo'n 24 jaar lang woonde.
www.visitbrussels.be.    

Margiela. De Hèrmes-jaren.
Je moet het maar doen, sinds acht jaar de modewereld de rug hebben toegedraaid maar tijdens de laatste Parijse modeweek door de pers de ware protagonist van de modeweek genoemd worden. Het verging de Belgische ontwerper Martin Margiela, aan wiens sobere ontwerpen voor luxemerk Hermès je je binnenkort in het MoMu kan vergapen. Ook als je geen überfashionista bent, loont deze hommage aan de meest mysterieuze der Belgische ontwerpers de moeite.
31 maart tot 27 augustus in MoMu, Antwerpen. www.momu.be.  

Diva
Dat diamonds are a girl's best friend, wist je natuurlijk al. Maar dat er eind dit jaar in hartje Antwerpen een fonkelend nieuw museum en belevingscentrum rond diamant, zilver en edelsmeedkunst opent, misschien nog niet. Tot de collectie zullen topstukken van het voormalige Diamantmuseum en het Zilvermuseum behoren, maar ook wordt het verhaal van Antwerpen als diamantstad uit de doeken gedaan.
Vanaf dit najaar, Antwerpen. www.divaantwerp.be.  

Het vlot. Kunst is (niet) eenzaam
Je jaarlijkse portie kunst krijg je vanaf oktober in overvloed in Oostende, waar Jan Fabre de eer krijgt om de opvolger voor Jan Hoets De Zee vorm te geven. In zijn geesteskind zal 'het vlot' centraal staan, als metafoor voor de mens die in z'n eentje ronddobbert en keuzes maakt. Gevestigde waarden én jonge talenten mogen op dat thema hun fantasie loslaten. Het Vlot zal de stad helemaal inpalmen, met Mu.Zee als kloppend hart.
Vanaf 17 oktober, Mu.Zee. www.muzee.be.

13 2017 wordt het jaar van Magritte.
© ATO-Magritte 2017 wordt het jaar van Magritte.
13 In het najaar opent het fonkelnieuwe DIVA-museum.
Louise Mertens In het najaar opent het fonkelnieuwe DIVA-museum.

PODIUM

Odysseus. een zwerver komt thuis
Klepper in de categorie theatermarathon. Een hele batterij topacteurs (Frank Focketyn, Stef Aerts, Bruno Vanden Broecke) en danseres Lisbeth Gruwez vertellen in een regie van Michael De Cock het verhaal van de held die na een veel te lange oorlog zijn weg terug zoekt. Maar liefst vierentwintig uur duurt dit avontuur, dat je meeneemt op mythische omzwervingen langs sirenen, zeemonsters en Griekse goden. Gelukkig hoef je dit niet allemaal in één keer uit te zitten: de voorstelling werd verdeeld in vier hoofdstukken, tenzij je kiest voor de marathonversie. Première op 2 februari in Brussel, daarna in Antwerpen en Gent. Marathonversie in Brussel van 24 maart om 19u tot 25 maart om 21u. www.kvs.be.    

Zielzoekers
Theatermaker Mokhallad Rasem tekent waarschijnlijk voor de meest actuele voorstelling van 2017. Deze maand verblijft hij bij de asielzoekers in Menen en sprokkelt er verhalen. Op 11 februari opent het centrum z'n deuren en dompelen Mokhallad en de vluchtelingen je met theater, dans en muziek onder in hun leefwereld. Daarna volgen de theatervoorstellingen, waarin Mokhallad zijn verzamelde, oermenselijke verhalen naar buiten brengt.
Open Deur(festival), 11 februari, Menen. www.zielzoekers.be.

Icon
David Bowie, Michelle Obama, Dalai Lama, allemaal hebben we nood aan idolen. Dat we ook de neiging hebben om die iconen vervolgens af te breken, vormt het vertrekpunt van Sidi Larbi Cherkaoui's nieuwste dansvoorstelling. Voor het decor wordt maar liefst 3,5 ton klei aangesleept waarmee het Zweedse gezelschap GöteborgsOperans Danskompani en zijn eigen Eastmandansers op poëtisch verbluffende wijze aan de slag gaan. 24 tot 27 mei, Antwerpen. www.desingel.be.

13 Zielzoekers wordt wellicht de meest actuele voorstelling van het jaar.
RV Zielzoekers wordt wellicht de meest actuele voorstelling van het jaar.
13 Icon van Sidi Larbi Cherkaoui
Mats Bäcker Icon van Sidi Larbi Cherkaoui

Lees meer