2
BELGA

Staatsbegrafenis zonder militaire eer voor Dehaene

Oud-premier Jean-Luc Dehaene krijgt volgende week vrijdag in Vilvoorde een staatsbegrafenis, maar niet één met alle onderdelen daarvan. Zo is er geen militaire eer voorzien, waardoor er dus ook geen muziekkapel het Belgisch volkslied zal spelen. Er komt wel een vertegenwoordiger van de koning en de lijkkist zal worden gedrapeerd met de Belgische vlag.

In het ziekenhuis van Quimper, in Bretagne, is deze namiddag de wagen vertrokken die het lichaam van Dehaene naar ons land repatrieert. De familie is eerder vandaag naar huis teruggekeerd. Dehaene overleed gisteren in het ziekenhuis van Quimper.

Door de Europese regelgeving die nog niet helemaal is geharmoniseerd, kon het nog enkele dagen duren vooraleer het lichaam van Dehaene naar ons land overgebracht mocht worden, zo werd vanmorgen nog gemeld. Er moesten eerst nog een aantal formaliteiten vervuld worden. De ambassade verleende bijstand en de Franse autoriteiten beloofden de procedures te versnellen. Daardoor kon de repatriëring vandaag plaatsvinden.

Gisteren overleden
Jean-Luc Dehaene overleed gisteren in het ziekenhuis in Quimper nadat hij bij een bezoek aan de koekjesfabriek van Lotus in Briec onwel geworden was. Dehaene werd nog met een ambulance weggevoerd, maar overleed enkele uren later in het ziekenhuis.

De familie van Jean-Luc Dehaene is vandaag naar België teruggekeerd. Een vertegenwoordiger van de Belgische ambassade in Parijs zakte af naar Quimper (Bretagne), om zich met de verdere administratieve afhandeling bezig te houden.

De begrafenis zal plaatsvinden op vrijdag 23 mei, in Vilvoorde. Het zal een staatsbegrafenis zonder militaire eer zijn. Daags voordien is er kans tot groeten in het gemeentehuis van de stad.

Rouwregister
In het stadhuis van Vilvoorde is een rouwregister geopend, net zoals op het CD&V-hoofdkwartier in de Wetstraat in Brussel. Het heengaan zette de campagne van de partij tien dagen voor de verkiezingen plots op een laag pitje. Ook vrijdag, op twee dagen van de stembusgang, zal dat vermoedelijk het geval zijn. Maandag opent Gent een rouwregister.

2 De fabriek die Dehaene gisteren bezocht.
AFP De fabriek die Dehaene gisteren bezocht.

Lees meer