UNKNOWN

Staking Franse verkeersleiders: beperkte impact voor Zaventem

De staking bij de Franse luchtverkeersleiders zou geen impact hebben voor de vluchten van Brussels Airlines tussen Brussel en Parijs, zo zegt communicatieverantwoordelijke Geert Sciot. Ook Air France verwacht geen problemen op die verbinding. De staking loopt van dinsdagavond tot donderdagochtend.

"We weten momenteel niet wat de impact zal zijn op de operaties", aldus Sciot. Voor Parijs zou er woensdag geen invloed zijn omdat de twee dagelijkse vluchten van Brussels Airlines, voor de verbinding met het Afrikaanse netwerk, in de ochtend vallen.

Zo laat Air France bovendien weten dat alle langeafstandsvluchten normaal zullen verlopen. Voor de directe verbinding Brussel-Parijs wordt sowieso hoofdzakelijk de hogesnelheidstrein genomen. Voor de vluchten op Lyon, Marseille, Nice, Straatsburg en Toulouse kan de Belgische airliner niet zeggen wat de impact zou zijn.

Vijf vakbonden van de Franse luchtverkeersleiders hebben opgeroepen tot de actie. Ze protesteren voor de derde keer dit jaar tegen een Europese samenwerking in het beheer van het luchtruim. Op Parijs Roissy (Charles de Gaulle) zal 20 procent van de vluchten woensdag afgelast worden. Op Parijs Orly zou de helft van de vluchten getroffen worden, zo voorziet de luchtvaartautoriteit DGAC. In de loop van donderdag zou de situatie normaliseren.

Air France bevestigt die hinder: geen problemen voor de langeafstandsvluchten, op Orly zal de helft van de korte en middellange vluchten verzekerd zijn, op Charles de Gaulle 80 procent van die vluchten. (belga/kve)

Lees meer