3
Thinkstock

Ter ere van Marc Sleen: zo maak je zelf Brusselse wafels

Marc Sleen (93), de geestelijke vader van Nero, is helaas overleden. En wie Nero zegt, zegt wafelenbak. En hoe kan je de striptekenaar beter eren dan zelf wafels te bakken in zijn nagedachtenis? Onze huiskok Jeroen Meus geeft alvast het goede voorbeeld:

Ingrediënten voor minstens 12 wafels:
450 g zelfrijzende bloem
3 eieren
150 g boter
375 g melk
375 g lauw water
20 g verse gist
een snuifje zout

Extra materiaal:
wafelijzer, geschikt voor de brede Brusselse wafel
zeef
garde of keukenmachine met klopper
keukenweegschaal

Bereidingstijd: 45 minuten

Bereidingswijze:
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af. Ook de vloeibare staan in 'gram' uitgedrukt.

Scheid de eieren. Klop de dooiers los met een garde en voeg er de melk en de verbrokkelde verse gist aan toe. Klop met de garde tot de gist opgelost is. Schenk het lauwe water erbij. Zeef de bloem in de mengkom met beslag en roer tot er geen klontertje meer in het beslag drijft.

Laat de boter op een zacht vuur smelten. Zorg dat hij niet verkleurt en schenk die bij het beslag terwijl je roert.

Klop de eiwitten tot een stevig schuim. Gebruik hiervoor een propere garde (of een keukenmachine met klopper). Spatel het opgeklopte eiwit onder het wafelbeslag. Doe het voorzichtig, zodat er zoveel mogelijk lucht in het beslag blijft. Strooi ten slotte een snuifje zout in het beslag en spatel een laatste keer voorzichtig. Zet het wafelbeslag op een warme, tochtvrije plek en laat het 20 minuten rusten.

Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand en laat genoeg voorverwarmen. Elk ijzer is anders, dus bepaal zelf de timing.

Schep een portie beslag in het wafelijzer, sluit meteen en bak een luchtige goudbruine Brusselse wafel. Serveer met bloemsuiker, slagroom, fruit of vanille-ijs.

Tip: Kijk uit welk wafelijzer je gebruikt, want de bakplaatjes in het toestel moeten de juiste vorm hebben.

3
Verne
3
Verne

Lees meer