2
REUTERS

Toekomstige rol van Bill Clinton is één van de bestbewaarde geheimen

Als Hillary Clinton straks wint, krijgen we niet alleen voor het eerst een 'first gentleman' in het Witte Huis, maar ook een ex-president. Maar wat gaat die doen? En vooral: is Bill niet eerder een gesel dan een troef? "Wees maar zeker dat Hillary hem gaat uitspelen", zegt Greet De Keyser. "Hij is de man niet om te gaan tuinieren, zelfs al is hij nu 'vegan'."

First husband. First guy. First laddie. First ladies man. Al weken vormt de titel die Bill Clinton zal krijgen als zijn vrouw het Witte Huis kaapt, voer voor leuke woordspelletjes in de VS. Een officiële titel is first lady of de voor de hand liggende variant first gentleman echter niet, waardoor het niet uitgesloten is dat hij blijft doorgaan voor president Clinton - een titel die ex-presidenten voor het leven dragen.

En dat kan dus tot nogal verwarrende taferelen leiden, als er met zijn vrouw nog een president Clinton in het Witte Huis rondloopt. Slechte karakters linken de kwestie aan de vraag wie de echte commander-in-chief zal zijn? En of Bill niet veeleer influisteraar wordt dan klankbord? Of neemt Hillary het zekere voor het onzekere en laat ze de 70-jarige opa alleen nog opdraven voor het beheer van de moestuin van Michelle Obama, het knippen van lintjes en het aaien van kinderkopjes? Dat niemand het zeker weet.

2
REUTERS

Schoonmoeder

De toekomstige rol van Bill is één van de bestbewaarde geheimen van de Clinton-campagne, waar alleen de 'inner circle' van Hillary de details van kent. Het enige wat vaststaat, is dat hij niet zal aanzitten bij kabinetsvergaderingen of in de Situation Room, om niet te indruk te wekken dat hij schoonmoeder speelt. Voor de rest blijft het gissen, maar door eerdere verklaringen van Hillary en vooral de invulling die zij zelf vroeger gaf aan de functie kunnen we er ons toch wel iets bij voorstellen.

Wat zijn de mogelijke rollen die Bill Clinton zou kunnen krijgen als zijn vrouw morgen verkozen wordt tot de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten? Lees het in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar twee euro.

Lees meer