Personeel en toestel van Ryanair op Eindhoven Airport.
ANP Personeel en toestel van Ryanair op Eindhoven Airport.

Toestel Ryanair vertrok zonder toestemming na fout

Door een reeks fouten bij luchtvaartmaatschappij Ryanair, de verkeersleiding en de bemanning is op 11 oktober een Boeing zonder toestemming vetrokken van Eindhoven Airport. Dat staat in een rapport dat de Nederlandse Onderzoeksraad Voor Veiligheid heeft gepubliceerd.

Op het moment van het incident waren er onderhoudswerkzaamheden aan de taxibaan van Eindhoven Airport. Het toestel werd door de verkeersleiding over de startbaan naar de startplek gestuurd. De bemanning wist wel van de werken, maar was door Ryanair niet goed geïnformeerd. Op de startbaan werd 180 graden gekeerd, terwijl dat niet mag. Het toestel vertrok van een plek waar dat niet is toegestaan.

De opdracht aan de bemanning om over te schakelen naar de luchtverkeersleiding werd ten onrechte vertaald als een toestemming om te starten. Het toestel vertrok naar Londen, verder zonder problemen.

De onderzoekers concluderen dat anders dan gebruikelijk de toestemming om de startbaan op te rijden werd gegeven door de grondverkeersleider, die niet de standaardtermen gebruikte. De Onderzoeksraad meent dat verkeer op de hoofdbaan onder controle van de luchtverkeersleiding moet staan.

Lees meer