Photo News

Tomás Pina: "Had tot mijn 35 in Spanje kunnen spelen, zonder kans te maken op Champions League"

Hij is blond, spreekt Spaans en heeft zich geruisloos in de Brugse basiself gespeeld. Rara, wie is het? Vier maanden nadat hij geblesseerd toekwam, kan Tomás Pina (29) Club eindelijk laten zien wat hij kan. Enkel een klasse-redding van Casillas in Porto verhinderde dat ook Europa dat te zien kreeg. "Ik had nog tot mijn 35ste in Spanje kunnen voetballen, zonder ooit kans te maken op Champions League."

Dan eindelijk op zijn ware niveau. Door een knieblessure kon Pina pas midden september zijn debuut maken. In de Champions League-opener tegen Leicester verzoop hij mee met zijn ploegmaats. Afgelopen woensdag in Porto was hij één van de sterkhouders. Niet onlogisch dat de verdedigende middenvelder tijd nodig had. "De beste manier om goed te integreren is door te spelen. Maar door mijn blessure was dat de eerste maanden helemaal niet mogelijk", haalt Pina niet onterecht aan. "Bovendien was alles nieuw. Een nieuw land, een nieuwe club, een trainer met andere ideëen, nieuwe ploegmaats." 

Wie heeft het meest indruk op je gemaakt?
"Op voetbaltechnisch vlak heeft Hans Vanaken mij het meest verrast. Hij oogt misschien wat lang en slungelachtig, maar hoe hij de openingen ziet en de bal snel doorsteekt. Knap. Tijdens de zomerstage in Nederland heb ik goed op hem gelet en het is een type dat met zijn kwaliteiten zeker nog hogerop zal kunnen."  

Nog iemand?
"Er is natuurlijk Izquierdo en zijn snelheid. In het algemeen is het mij opgevallen hoe hard hier gewerkt wordt. Zelfs de aanvallers geven alles door voortdurend druk te zetten op de verdediging. (glimlacht) In Spanje moet een spits bijlange zoveel niet werken."  

Wat is het grootste verschil met de Primera División?
"In Spanje proberen ploegen - zeker de toppers - meer de controle te houden. De bal wordt meer rondgespeeld. Hier wordt sneller diep gespeeld, er is meer verticaal voetbal. En het gaat er veel fysieker aan toe. (grijnst) Zeker op het middenveld."

Wat had Pina nog te zeggen over Spanje, zijn ploeggenoten en zichzelf? Lees het in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 2 euro.

Lees meer