5 Trumps adviseur Stephen Miller verdedigde de nieuwe migratieregels gisteren met vuur.
photo_news Trumps adviseur Stephen Miller verdedigde de nieuwe migratieregels gisteren met vuur.

Trump-adviseur clasht met journalisten: "Dit is het schandelijkste, beledigendste, onwetendste en domste wat je ooit hebt gezegd"

De persconferentie waarop Donald Trumps topadviseur Stephen Miller gisteren nieuwe migratieregels voorstelde aan de pers, verliep op zijn zachtst gezegd woelig. Miller ging persoonlijk in conflict met journalisten van The New York Times en CNN, en de spanningen in de perszaal liepen hoog op.

De Amerikaanse regering stelde gisteren een nieuw plan rond legale immigratie voor. Daarin wordt de voorkeur gegeven aan eigenaars van een green card die Engels spreken en hun familie kunnen onderhouden. De nieuwkomers zullen geen beroep kunnen doen op sociale bijstand. Het aantal nieuwkomers dat een verblijfsvergunning krijgt, zal worden beperkt tot 50.000.

Het plan werd aan de pers gepresenteerd door Trumps jonge topadviseur Stephen Miller, die de president bijstaat over migratiethema's. Maar de persconferentie verliep niet zonder slag of stoot.
(Lees verder onder de video)

Vrijheidsbeeld

Zo verwees CNN-correspondent Jim Acosta, zelf kind van Cubaanse immigranten, naar de Amerikaanse traditie migranten op te vangen en naar het gedicht dat op het Vrijheidsbeeld in New York is aangebracht. Gaat de zin "geef je me vermoeide, je arme, je ineengedoken massa's die ernaar verlangen vrij te kunnen ademen" niet in tegen het nieuwe beleid, wilde Acosta weten. Waarom moeten migranten al Engels spreken voor ze aankomen, en mogen ze het niet leren in de VS?

Maar daar was Miller het niet mee eens: "Het Vrijheidsbeeld is een symbool van vrijheid dat de wereld verlicht. Het gedicht waar je naar verwijst is er later aan toegevoegd, het is geen deel van het originele beeld", zo doceerde hij, wat Acosta de opmerking ontlokte dat Miller aan "een soort van nationaal park-revisionisme" deed.

5 CNN-journalist Jim Acosta.
getty CNN-journalist Jim Acosta.
5
ap

"Kosmopolitische vooroordelen"

De spanning liep helemaal op toen Acosta vroeg of de voorkeur voor Engelstalige migranten dan betekende dat enkel nog Britten en Australiërs welkom waren. "Eerlijk waar: ik ben geschokt door jouw idee dat enkel die mensen Engels kunnen", repliceerde Miller terwijl Acosta nog herhaaldelijk probeerde tussen te komen. "Dit toont jouw ongelooflijk kosmopolistische vooroordelen aan, dit is echt een verbluffend moment."

Acosta beschuldigde de regering-Trump daarop ervan te proberen "de raciale en etnische instroom van mensen te sturen", wat Miller helemaal deed ontploffen. Hij noemde de bewering "een van de schandelijkste, beledigendste, onwetendste en domste dingen die je ooit hebt gezegd".

5
afp

"Nemen jullie dan maar alle laagopgeleiden aan"

Miller ging vóór de rel met Acosta ook in discussie met een reporter van The New York Times, die bleef aandringen op statistisch bewijs voor de link tussen immigratie van laagopgeleiden en jobverlies voor Amerikaanse arbeiders. Miller somde een aantal studies op, die volgens hem ook ondersteund worden door "gezond verstand".

"Ik vraag niet naar gezond verstand, ik vraag naar statistieken", antwoordde de New York Times-journalist. Toen hij er nog bij zei dat "gezond verstand inwisselbaar is, en data niet", verloor Miller zijn geduld helemaal. "We kunnen ook een bepaling in de wet opnemen dat The New York Times wel nog alle laagopgeleide en laagbetaalde arbeiders van andere landen mag aannemen", sneerde hij. "Dan zullen we nog wel eens zien."

Miller is voor de pers in Washington geen onbekende. Hij was voor hij in het Witte Huis werkte adviseur van de huidige minister van Justitie Jeff Sessions en staat bekend als uiterst conservatief. Sinds februari kwam hij nog maar weinig in het openbaar. Toen voorspelde hij dat het nieuwe inreisverbod voor moslims hetzelfde effect zou hebben als de eerste versie, die door een rechter was neergesabeld. Daarmee gaf hij de rechtbank mogelijk munitie om ook de tweede versie te annuleren, wat later ook gebeurde.

5
afp

Lees meer