Het protest tegen een door de 'Berkeley College Republicans' uitgenodigde rechtse blogger en journalist liep gisteren uit op vernielingen.
AFP Het protest tegen een door de 'Berkeley College Republicans' uitgenodigde rechtse blogger en journalist liep gisteren uit op vernielingen.

Trump bedreigt Universiteit van Californië

President Donald Trump heeft vandaag via Twitter gedreigd om de Universiteit van Californië in Berkeley federaal overheidsgeld te ontzeggen. Na een gewelddadig protest tegen een lezing van een rechts-populistische blogger, stelde Trump vast dat Berkeley geen vrijheid van meningsuiting toestaat en dat er op de campus geweld gebruikt werd tegen onschuldige mensen.

Hij doelde op de rellen waarbij gemaskerde vandalen gisteravond in Berkeley, ten noordoosten van San Francisco, vernielingen aanrichtten en geweld pleegden. De wanorde begon bij een protest tegen een door de 'Berkeley College Republicans' uitgenodigde rechtse blogger en journalist, de Brit Milo Yiannopoulos. De 33-jarige Yiannopoulos werkt bij de site Breitbart News, waar de extreemrechtse politiek strateeg van Trump, Steve Bannon, tot voor kort de baas was.

De lezing werd door de ongeregeldheden afgelast. Trump lijkt in toenemende mate geërgerd en in zijn bewegingsvrijheid beperkt door protesten. Amerikaanse media meldden bijvoorbeeld deze week dat een gepland bezoek van hem aan de motorfietsenfabriek Harley-Davidson in Milwaukee is afgelast. De onderneming wilde niet meer dat hij kwam, toen er protesten werden aangekondigd.

Wie is Milo Yiannopoulos?

Milo Yiannopolous is een joods-katholieke homo met Griekse wortels, opgeleid aan een privéschool. Op zijn "gevaarlijke nichtentoernee" doet hij de campussen van Amerika aan, waar hij uithaalt naar feministen, zwarten, moslims, journalisten, lesbiennes en academici - tot groot enthousiasme van het aanwezige publiek, de rechtse minderheid die nu ineens het intellectuele discours op de universiteit bepaalt.

Hij maakte naam tijdens Gamergate, een online aanval op een paar vrouwelijke game-ontwikkelaars, en werd afgelopen zomer van Twitter gegooid omdat hij de zwarte actrice Leslie Jones lastig viel met tweets over haar uiterlijk. 

Lees meer