2 De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
Fotobewerking AD De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Trump belt met Japan en China over Noord-Korea: "Alle opties blijven op tafel, ook militaire acties"

Japan en de Verenigde Staten houden nauw contact over de situatie in Noord-Korea. Volgens premier Shinzo Abe heeft hij met de Amerikaanse president Donald Trump gebeld. Bij het telefoongesprek heeft Trump gezegd dat "alle opties op tafel liggen om eventuele problemen op te lossen." Het Witte Huis sluit militaire acties niet uit als Noord-Korea een kernproef uitvoert.


"We waren het er volledig over eens om Noord-Korea tot zelfbeheersing op te roepen, omdat het gevaarlijke, provocerende acties blijft ondernemen", zei de Japanse premier Shinzo Abe aan de verslaggevers. "Noord-Korea's nucleaire en raketprogramma's vormen een ernstige bedreiging voor de veiligheid, niet enkel voor de internationale gemeenschap maar ook voor ons land."

Verjaardag leger
De twee leiders belden een halfuur met elkaar, nu de vrees bestaat dat Noord-Korea morgen, op de 85ste verjaardag van zijn leger, opnieuw ballistische raketten gaat afvuren of een kernproef gaat doen.

Noord-Korea deed een mislukte raketlancering op 16 april, de dag na de viering van de 105de verjaardag van zijn stichter Kim Il Sung.

"We blijven nauw samenwerken met de Verenigde Staten, behouden ons vooruitstrevend bewakings- en waarschuwingssysteem, en nemen een resolute houding aan", zei Abe.

Militaire oefening
Gisteren begonnen Japanse torpedojagers aan een gezamenlijke oefening met Amerikaanse oorlogsschepen in het westen van de Stille Oceaan. Daar neemt ook het Amerikaanse vliegdekschip USS Carl Vinson aan deel, dat volgens vicepresident Mike Pence voor het einde van de maand aankomt in de Japanse Zee.

Ook de Chinese president Xi Jinping en Trump hebben telefonisch overleg gehad over de situatie in Noord-Korea. Xi gaf hierbij aan dat alle partijen zich moeten inspannen om escalatie van de problemen te voorkomen.

Amerikaan aangehouden
Gisteren hield Noord-Korea een Koreaanse Amerikaan aan op de luchthaven van Pyongyang. Het gaat om een docent die betrokken was bij hulpprogramma's voor het land van leider Kim Jong-un. Het is de derde Amerikaan die in Noord-Korea vastzit.

Oorlogstaal
Het voorbije weekend liet Noord-Korea ook weten dat het land klaar is om het Amerikaanse vliegdekschip dat koerszet naar het Koreaanse schiereiland, de USS Carl Vinson, tot zinken te brengen. Daarmee zou het bewind in Pyongyang willen laten zien hoe het er militair voorstaat.

De voorbije weken en maanden lopen de spanningen tussen Noord-Korea en de VS hoog op door de herhaalde rakettests en het nucleaire programma van Kim Jong-un.

2 Het Amerikaanse vliegdekschip USS Carl Vinson zet koers naar het Koreaanse schiereiland.
REUTERS Het Amerikaanse vliegdekschip USS Carl Vinson zet koers naar het Koreaanse schiereiland.

Lees meer