Donald Trump.
AFP Donald Trump.

Trump blokkeert kritische Twittervolgers: "Schending van de grondwet"

Zelf maakt Amerikaans president Donald Trump maar al te graag gebruik van Twitter om kritiek te uiten op al wat hem niet zint. Maar wie hem bekritiseert, wordt geblokkeerd. "Een schending van het eerste amendement van de grondwet", klinkt het bij tegenstanders, die ermee dreigen hem voor de rechter te brengen.

Donald Trump heeft recent enkele volgers van zijn persoonlijke Twitterprofiel @realDonaldTrump geblokkeerd, die scherp gereageerd hadden op zijn tweets. Zij kunnen zijn tweets dus niet meer zien of erop reageren.

Trump is bijzonder populair op Twitter: hij heeft meer dan 32 miljoen volgers. Maar al te kritische stemmen is de president dus blijkbaar liever kwijt. En dat terwijl hij het enkele jaren geleden nog opnam voor vrije meningsuiting op sociale media.

Publiek forum

Dat Trump nu zelf een stokje steekt voor die vrije meningsuiting, is ook voorvechters van dat grondwettelijk recht niet ontgaan. Het Knight First Amendment Institute van Columbia University verstuurde de president gisteren een brief waarin het eist dat hij zijn volgers deblokkeert. 

Het blokkeren van Twittergebruikers is volgens het instituut een schending van het eerste amendement van de grondwet: het belemmert de vrijheid van meningsuiting op een publiek forum. Het Witte Huis heeft nog niet op de aantijging gereageerd.

Het instituut dreigt ermee Donald Trump voor de rechter te brengen als hij zijn volgers niet deblokkeert. Eerder deed het dat al met politici die gebruikers hadden geblokkeerd op Facebook - met succes.

Indien het daadwerkelijk tot een rechtszaak komt, zou Trump kunnen beweren dat zijn account @realDonaldTrump voor persoonlijke doeleinden dient, in tegenstelling tot zijn officiële account @POTUS. Met die tweede account, die met 18,5 miljoen volgers overigens veel minder populair is en die Trump ook veel minder gebruikt, heeft hij nog geen volgers geblokkeerd.

Maar die verdediging zou "lachwekkend" zijn, vindt professor internetrecht Eric Goldman.

Officiële verklaringen

Dat zijn account voor persoonlijk gebruik dient, valt ook te betwisten nu zijn woordvoerder Sean Spicer gisteren gezegd heeft dat Trumps tweets gezien moeten worden als officiële mededelingen van het Witte Huis. Tijdens zijn persbriefing zei Spicer dat Trump "de meest effectieve vertegenwoordiger is van zijn eigen agenda". 

Twitter "geeft hem de kans om rechtstreeks tot het Amerikaanse volk te spreken", en dat is eerder een "zeer efficiënte tool" gebleken.

Lees meer