2
afp

Trump: "Flynn deed gewoon zijn job door naar de Russen te bellen"

Amerikaans president Donald Trump heeft op een persconferentie in het Witte Huis het optreden van zijn voormalige adviseur Michael Flynn verdedigd. Die deed volgens hem niets fout door de ambassadeur van Rusland op te bellen om met hem te spreken over de Amerikaanse sancties tegen Rusland. Trump verdedigde ook zijn chaotische eeste maand als president.

Flynn was tot begin deze week speciaal veiligheidsadviseur, maar nam ontslag nadat was gebleken dat hij wel degelijk met de Russische ambassadeur in de VS had gesproken over een mogelijke opheffing of verlichting van de sancties tegen Rusland, en dat nog voor Trump officieel president was.

Toch heeft Flynn daarmee niets fout gedaan, aldus Trump op de chaotische persconferentie. "Flynn deed zijn job en ik ben het daarmee eens. Ik zou het hem opgedragen hebben als hij het niet zelf gedaan zou hebben."

Trump noemde het wel onaanvaardbaar dat Flynn tegen vicepresident Mike Pence had gezegd dat hij zich het gesprek niet meer kon herinneren. Daarom werd Flynn ontslagen.

2
reuters

Lekken

Gevraagd of zijn regering ongeoorloofde contacten heeft gehad met de Russen, kwam er geen definitief antwoord, enkel: "Volgens mij niet. Ik had er niets mee te maken."

De president haalde ook opnieuw uit naar de lekken in de pers over Flynn, al schiep hij vooral verwarring met de bewering dat "de lekken absoluut waar zijn, maar het nieuws fake is, omdat zoveel nieuws fake is".

Nieuw inreisverbod

Het vooralsnog door rechters getorpedeerde inreisverbod voor mensen uit bepaalde moslimlanden, wordt volgende week door een andere maatregel vervangen, kondigde Trump ook aan.

Trump voerde een inreisverbod in met een presidentieel decreet dat tot dusver met succes is aangevochten door onder andere de staat Washington. Een rechter in Virginia oordeelde in een andere zaak dat het verbod in strijd is met de grondwet omdat het stoelt op religieuze vooroordelen. Trump zei niet met wat voor maatregel hij komende week komt.

Geoliede machine

Hij verdedigde tijdens de persconferentie nog zijn eerste maand van regeren die volgens veel waarnemers chaotisch is geweest. Klopt niet, aldus Trump: "Deze regering loopt als een geoliede machine." Maar Trump zei dat hij wel chaos van zijn voorganger, Barack Obama, heeft geërfd. "Het is een boeltje."

306 kiesmannen, historisch of niet?

Trump bleef er aan het begin van de persconferentie trouwens opnieuw bij: zijn overwinning van 306 kiesmannen in het Kiescollege eind vorig jaar was "de grootste marge sinds Ronald Reagan".

Maar, zoals al eerder aangetoond, klopt dat niet. Ten eerste kreeg Trump 304 stemmen in het Kiescollege, ten tweede kregen bijvoorbeeld Barack Obama en Bill Clinton twee keer meer kiesmannen achter hun naam. 

Later tijdens de persconferentie maakte Trump ervan dat hij een grotere marge had gekregen dan elke Republikein sinds Reagan, maar ook dat is fout: George H.W. Bush kreeg 426 stemmen in 1988.

Toen hij met zijn inconsequenties geconfronteerd werd door een reporter, zei Trump: "Ik weet het niet, iemand gaf me die informatie."

Lees meer