2
afp

Trump retweet (even) cartoon met 'zijn' trein die CNN-reporter aanrijdt

De Amerikaanse president heeft een cartoon geretweet waarin een trein een tegenspartelende CNN-reporter aanrijdt. Het bijschrift luidde: "Fake news zal de Trumptrein niet tegenhouden". De timing was op z'n zachtst gezegd ongelukkig: amper drie dagen na de optocht van extreemrechtse manifestanten in Charlottesville, waar de 32-jarige Heather Heyer werd doodgereden. De twitterblunder van Trump is al zijn derde deze week. Een schril contrast met zijn voorganger, Barack Obama, die een nieuw tweetrecord haalde met meer dan 3 miljoen likes.

Na een half uur verwijderde Donald Trump de cartoontweet van zijn profiel. Maar toen hadden honderden van zijn bijna 36 miljoen volgers de retweet op hun beurt al geretweet. Volgens het Witte Huis werd het bericht "per ongeluk geplaatst" en, toen dat opgemerkt werd, "onmiddellijk verwijderd".

Dat was mogelijk ook het geval met nog een andere tweet die de president eerst had gedeeld en daarna weer weggehaald. In dat bericht verweet @MikeHolden de president een "fascist" te zijn. De Britse 53-jarige IT'er paste daarop meteen zijn bio op Twitter aan met de toevoeging: "Officieel ondersteund door de president van de Verenigde Staten. Was dat maar een goede zaak."

Trump kreeg de laatste dagen de wind van voren omdat hij het geweld van extreemrechtse groeperingen tijdens de manifestatie zaterdag in Charlottesville in Virginia niet meteen veroordeelde. Pas twee dagen later, op maandag, noemde hij de Ku Klux Klan en de neonazi's
bij naam, waar hij inmiddels ook weer deels op terugkwam door de schuld ook in de schoenen van de antimanifestanten te schuiven.

Fake news
In één beweging schoffeerde hij ook CNN-journalist Jim Acosta, die hem vroeg waarom Trumps reactie zo lang op zich liet wachten: "Ik ben fan van écht nieuws, niet van fake news". Trump maakt er geen geheim van dat hij vooral - maar lang niet alleen - CNN als de verkondiger van 'fake news' beschouwt. Hij zei dat ook met zoveel woorden, terwijl hij Acosta letterlijk en figuurlijk met de vinger wees. In mei deelde Trump al eens een filmpje waarin hij als een volleerd worstelaar een CNN-reporter tackelde.

Maandagavond retweette Trump tot slot een artikel dat ene Jack Posobiec had gedeeld op zijn Twitter met de boodschap: "Ondertussen: 39 schietpartijen in Chicago dit weekend, 9 doden. Geen nationale verontwaardiging in de media. Waarom niet?" Posobiec is de man achter 'Pizzagate' van vorig jaar. Toen werd Hillary Clinton ervan beschuldigd vanuit een pizzeria in Washington een netwerk in mensenhandel te runnen. De complottheorie bleek verzonnen, fake news.

Twitterrecord voor Obama: +3 miljoen
De vorige Amerikaanse president, Barack Obama, heeft inmiddels het record verbroken van de meest gelikete tweet ooit. Met zijn citaat van Nelson Mandela over racisme bereikte hij als eerste de kaap van 3 miljoen likes en werd hij al meer dan 1,2 miljoen keer geretweet. Obama haalt zo de tweet van Ariana Grande in die de zangeres in mei na de terreuraanslag in Manchester verstuurde.

2
Twitter

Lees meer