2 Trump met Emir Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani van Qatar.
AFP Trump met Emir Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani van Qatar.

Trump spreekt moslimleiders straks toe: wat mogen we verwachten?

Straks spreekt president Trump, op bezoek in Saoedi-Arabië, de leiders van vijftig moslimlanden toe. Zal hij verzoenende taal spreken in zijn met spanning verwachte beleidsverklaring over de islam? Of het over mensenrechten hebben?

Dat laatste zal hij wellicht niet doen. Eerder dan de moslimleiders de les lezen over mensenrechten, wil Trump oproepen het moslimextremisme te bestrijden, zo meldt persagentschap Reuters. Hij zal de moslimleiders oproepen zich te verenigen tegen de dreiging van islamistische militanten, zo lekt een regeringsbron. Gisterenavond laat werd er echter nog volop gesleuteld aan de speech, meldt Reuters.

Forse taal

Tijdens zijn verkiezingscampagne had Trump nog forse taal gesproken over moslims. Zo beloofde hij zelfs een inreisverbod voor moslims in te voeren in de VS. Zijn poging om een reis naar de VS onmogelijk te maken voor moslims uit zeven landen, werd tijdens het begin van zijn presidentschap herhaaldelijk tegengehouden door Amerikaanse rechtbanken.

De speech komt nu op een moment dat Trump probeert te ontsnappen aan de ophef rond het ontslag van FBI-baas James Comey. Trump wordt ervan beschuldigd zo het onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van vorig jaar te willen dwarsbomen. The New York Times berichtte vrijdag nog dat Trump Comey "een echte gek" had genoemd, tijdens een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. 

Miljardendeal

Gisteren leek er bij Trump nochtans geen vuiltje aan de lucht. Bij een bezoek aan Saoedi-Arabië sloot hij wapendeals voor miljarden. "Een geweldige dag", zei Trump daarover. De president benadrukte dat de deals voor "jobs, jobs, jobs" zullen zorgen in de VS. Het is de grootste wapendeal ooit voor de VS.

Een ontmoeting met koning Hamad bin Isa al-Khalifa van de golfstaat Bahrein noemde Trump vanmorgen "een grote eer". In het verleden waren er wel enkele kleine problemen met de bilaterale betrekkingen, maar die behoren tot het verleden onder de nieuwe administratie. Koning al-Khalifa zei dat beide landen verbonden zijn door een relatie van 120 jaar, die gebaseerd is op een wederzijdse erg goede verstandhouding.

Woensdag komt Donald Trump naar ons land.

2 Een ontmoeting met koning Hamad bin Isa al-Khalifa van Bahrein noemde Trump "een grote eer".
AFP Een ontmoeting met koning Hamad bin Isa al-Khalifa van Bahrein noemde Trump "een grote eer".

Lees meer