2
ap

Trumps voormalige adviseur wil getuigen over banden met Rusland in ruil voor immuniteit

Michael Flynn, de voormalige veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, wil getuigen voor onderzoekers van het FBI en de Congrescommissies over de vermoedelijke banden tussen de Trump-kiescampagne en Rusland. Voorwaarde is dat Flynn immuniteit krijgt en dus niet vervolgd kan worden. Dat heeft zijn advocaat vandaag gezegd.

Flynn "heeft een verhaal te vertellen, en hij wil dat heel graag doen, als de omstandigheden dat toelaten", aldus advocaat Robert Kelner. "Geen enkele redelijke persoon, die wordt bijgestaan door een advocaat, zou zich onderwerpen aan een verhoor in zo'n gepolitiseerde omgeving, in een heksenjacht, zonder de zekerheid te krijgen dat hij beschermd wordt tegen een oneerlijke vervolging", aldus de advocaat nog.

Flynn moest eerder dit jaar aftreden nadat bleek dat hij tijdens de transitieperiode met de Russische ambassadeur gesproken had over sancties tegen het land. Flynn had vicepresident Mike Pence daar verkeerd over ingelicht.

Hij heeft via zijn advocaat zijn getuigenis aangeboden aan de FBI en de inlichtingencommissie van de Senaat.

Open hoorzitting
De inlichtingencommissie hield gisteren nog een open hoorzitting over de mogelijke Russische inmenging tijdens de verkiezingen. De Republikeinse senator Marco Rubio verklaarde daar dat hij het slachtoffer werd van verschillende cyberaanvallen die vanuit Rusland zouden worden uitgevoerd. Dat bevestigt berichten van de inlichtingencommissie dat zowel de Democraten als de Republikeinen tijdens de verkiezingen werden aangevallen door Rusland, al zou Moskou vooral de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton hebben willen raken.

Poetin: "Fictief, denkbeeldig en provocatief"
De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren de beweringen over de Russische inmenging nog "fictief, denkbeeldig, provocatief en leugenachtig" genoemd, aldus nieuwszender CNN.

Flynn moest eerder dit jaar aftreden nadat bleek dat hij tijdens de transitieperiode met de Russische ambassadeur gesproken had over sancties tegen het land. Flynn had vicepresident Mike Pence daar verkeerd over ingelicht.

Gisteren kwamen Democraten snel met een citaat van Flynn, die vorig jaar op tv-zender MSNBC over Clinton-medewerkers zei: "Als je immuniteit nodig hebt, ben je waarschijnlijk schuldig."

"Iemand die immuniteit eist, vermoedt dat hij feiten heeft gepleegd of daden heeft gesteld die tot celstraffen of beschuldigingen van hoogverraad kunnen leiden", stelt Amerika-expert Björn Soenens op Radio 1.

2 Flynn "heeft een verhaal te vertellen, en hij wil dat heel graag doen, als de omstandigheden dat toelaten", aldus zijn advocaat Robert Kelner.
epa Flynn "heeft een verhaal te vertellen, en hij wil dat heel graag doen, als de omstandigheden dat toelaten", aldus zijn advocaat Robert Kelner.

Lees meer