Turks president Erdogan.
AP Turks president Erdogan.

Turkije bant evolutietheorie in middelbare scholen

De evolutieleer is een "controversieel onderwerp" en mag daarom niet meer ter sprake komen in middelbare scholen in Turkije. De maatregel, die is goedgekeurd door president Recep Tayyip Erdogan, maakt deel uit van het nieuwe leerplan dat later deze maand gepubliceerd wordt.

Vanaf 2019 leren Turkse scholieren niets meer over Darwin en zijn evolutietheorie. Dat heeft het Turkse ministerie van Onderwijs bekendgemaakt. "We hebben controversiële onderwerpen geschrapt voor studenten die op een leeftijd zijn waarop ze niet in staat zijn de wetenschappelijke achtergrond te begrijpen", klinkt het in de krant Hurriyet. 

Het onderwerp mag voortaan pas aangesneden worden wanneer jongeren hogere studies aanvatten. Wel zouden kinderen in de lagere school nog vanuit een "evolutionair standpunt" onderricht worden. Volgens het ministerie sluit de richtlijn aan bij de "lokale en nationale waarden".

Academici in Turkije bekritiseren de maatregel, en wijzen erop dat Saoedi-Arabië het enige andere land is dat Darwin uitsluit in het onderwijs. 

Andere wijzigingen in het leerplan zijn een vermindering van het huiswerk, en minder aandacht voor Mustafa Kemal Atatürk, grondlegger van de republiek Turkije.

Lees meer