3 Voor- en tegenstanders van Erdogan verzamelden donderdag voor de Turkse ambassade in Brussel.
Marc Baert Voor- en tegenstanders van Erdogan verzamelden donderdag voor de Turkse ambassade in Brussel.

Turks referendum in Nederland: politie op scherp na rellen aan ambassade in Brussel

De Nederlandse politie staat op scherp na de rellen bij de Turkse ambassade in Brussel, afgelopen donderdag. Ook Turkse Nederlanders kunnen vanaf woensdag in Amsterdam, Den Haag en Deventer stemmen in een referendum dat president Erdogan op termijn meer macht moet geven. Bij de vechtpartijen in ons land raakten zes mensen gewond. Vijf daders werden opgepakt.

In Brussel konden Turken afgelopen dagen naar de stembus, maar bij rellen aan de Turkse ambassade - waar voor- en tegenstanders van Erdogan elkaar uitdaagden - raakten zes personen gewond. Drie van hen werden neergestoken, waaronder een 60-jarige dame. Er werden messen getrokken en er werd met stenen gegooid. Politiebronnen meldden dat sommigen ook ijzeren staven bij zich hadden.

In Nederland, waar de spanningen met de Turken hoog opliepen na de diplomatieke rel van half maart in Rotterdam, staan de instanties op scherp. In Deventer ligt een uitgebreid veiligheidsplan klaar om elke rel of dreiging onmiddellijk in de kiem te smoren. Dat stelt een veiligheidsambtenaar van de stad. Zo mogen er geen posters worden opgehangen aan het terrein van de stembus. Tevens is er permanente politiebewaking en staat de politie klaar voor "grootschalig optreden".

"Natuurlijk hebben wij gezien wat er in Brussel is gebeurd", zegt een politiewoordvoerder in Den Haag. "Daar sluiten wij onze ogen niet voor." Den Haag heeft geen concrete aanwijzingen voor spanningen tussen voor- en tegenstanders, maar weet ook dat er in Nederland vrij gedemonstreerd kan worden. "Maar het is niet zo dat wij met knikkende knieën richting het referendum gaan."

We hebben geen aanwijzingen voor demonstraties, maar je hebt maar een vlammetje nodig om de bom te doen ontploffen

Mehmet Cerit, hoofdredacteur 'Zaman'
3 De diplomatieke rel half maart bracht in Nederland veel Turken op de been, onder meer aan het consulaat in Rotterdam.
REUTERS De diplomatieke rel half maart bracht in Nederland veel Turken op de been, onder meer aan het consulaat in Rotterdam.

"Spanning is enorm"

Een handgemeen tussen voor- en tegenstanders van de Turkse president is alleszins niet uitgesloten nu de verhoudingen tussen beide landen zo op scherp staan. Dat zegt Mehmet Cerit, hoofdredacteur van de Turks-Nederlandse krant 'Zaman'. "De Turkse gemeenschap is helemaal ontwricht", stelt hij.

"Ik merk om me heen dat voor- en tegenstanders elkaar proberen te ontwijken. Dat heeft zijn weerslag op de Turkse Nederlanders. De spanning is enorm. We hebben geen aanwijzingen voor demonstraties, maar je hebt maar een vlammetje nodig om de bom te doen ontploffen", zegt Cerit. "Ja, we houden ons hart wel vast."

Bij de Nederlandse tak van Erdogans partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP ) worden vooralsnog geen extra veiligheidsmaatregelen getroffen. "We hebben erover overlegd, maar ik kan er nog niets over zeggen", zei campagneleider Mustafa Aslan.

Recep Tayyip Erdogan en zijn AK-partij willen vanaf woensdag de circa 245.000 in Nederland wonende geregistreerde Turkse kiezers ten koste van alles overhalen tot een ja-stem. Een meerderheid zorgt ervoor dat Erdogan, die nu slechts een ceremonieel figuur is in een door de regering geleid Turkije, formeel de macht krijgt in het land.

3 Zes personen raakten donderdag gewond tijdens de rellen in Brussel. Vijf daders werden opgepakt.
Marc Baert Zes personen raakten donderdag gewond tijdens de rellen in Brussel. Vijf daders werden opgepakt.

Lees meer