thinkstock

Twintig liefjes en twintig iPhones: hoe een Chinese vrouw haar eerste huis kocht

Een Chinese vrouw is er op een wel heel slinkse manier in geslaagd haar eerste huis te kopen. Ze liet haar twintig (!) liefjes allemaal de nieuwste iPhone 7 voor haar kopen, die ze achter hun rug dan weer doorverkocht aan een recyclingsbedrijf van mobiele telefoons. Het geld dat de telefoons opbrachten gebruikte ze om een aanbetaling te doen op haar eerste huis.

Het gewiekste plan van de vrouw werd uitgebreid beschreven door een collega van haar, die het verhaal op zijn blog zette, waarna het al snel viraal ging in China en daarbuiten. De vrouw werkt in de zuid-Chinese stad Shenzhen en heeft met haar geld een huis op het omringende platteland gekocht. "Iedereen op ons werk praat nu over dit verhaal", schrijft de collega die het verhaal aan de grote klok hing nadat hij met een groepje vrienden op een housewarmingsfeestje bij de vrouw thuis was geweest en ze hen vertelde hoe ze het huis had kunnen kopen. "Wat zullen haar 'liefjes' wel niet denken, nu dat dit bekend is geraakt...", schrijft hij nog.

Grote druk
De man voegt er ter verdediging van 'Xiaoli', het pseudoniem dat hij gebruikt voor de vrouw, wel nog aan toe dat ze "niet uit een rijke familie komt: haar moeder is huisvrouw en haar vader is een migrantenarbeider en zij is de oudste dochter. Haar ouders worden oud en ze zou onder grote druk kunnen staan om een huis voor hen te kopen. Maar het is nog steeds ongelofelijk dat ze deze methode heeft kunnen gebruiken."

Ondernemersgeest
Op sociale media wordt de vrouw intussen afwisselend opgehemeld en vervloekt. "Ik kan niet eens één lief vinden. Zij heeft er maar liefst twintig op hetzelfde moment en krijgt hen zo ver dat ze allemaal een iPhone 7 voor haar kopen. Ik wou dat ze mij die vaardigheden kon leren", klinkt het al ironisch. Anderen prijzen vooral haar ondernemersgeest en voorspellen haar een grote toekomst. Weer anderen zijn dan weer harder en noemen haar "de meest schaamteloze persoon ooit".

Voor wie denkt dat het om een broodjeaapverhaal gaat: de BBC heeft contact gehad met het recyclingbedrijf, Hui Shou Bao, dat bevestigde dat ze begin oktober inderdaad twintig nieuwe iPhones van dezelfde vrouw heeft gekocht voor zo'n zesduizend Chinese yuan per stuk, ongeveer achthonderd euro per telefoon. Via het bedrijf heeft de vrouw laten weten dat ze niet beschikbaar is voor interviews.

Lees meer