BELGA

Uitzondering die moslims krijgen om onverdoofd te slachten niet discriminerend

Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, vindt dat het feit dat moslims - bij uitzondering - voor het Offerfeest een schaap mogen slachten zonder verdoving op geen enkele manier discriminerend is. Michaël François, de woordvoerder van Unia, bevestigt daarmee informatie die vandaag in La Dernière Heure staat.

Gaia had eerder bij Unia klacht ingediend. De dierenrechtenorganisatie benadrukte daarbij het discriminerende karakter van rituele slachting in België: als iemand die geen moslim of jood is, of ongelovig is, in ons land onverdoofd een dier slacht, kan die daar immers voor vervolgd worden, aldus Gaia.

Unia antwoordt vandaag dat de verplichting om een dier te verdoven voor het geslacht wordt, uitgaat van Europese wetgeving, maar dat die een uitzondering maakt voor "slachtingen voorgeschreven voor religieuze rituelen". Dit omdat men volgens Europa "de vrijheid heeft om zijn religie of individuele overtuiging te beleven, openbaar of privé, via cultus, onderwijs, gebruiken en het voltooien van rituelen".

Sanctorum: "Bijzonder problematisch"

Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum heeft kritiek op het oordeel van Unia rond het niet-discriminerende karakter van het onverdoofd slachten voor het Offerfeest. Sanctorum heeft naar eigen zeggen niet de gewoonte om te reageren op standpunten van Unia, maar hier pleit de organisatie volgens hem voor "meer dierenleed". "Dat vind ik bijzonder problematisch", zegt hij aan Belga.

De gewezen Groen-politicus hamert op het belang van Unia als waakhond voor discriminatie in de samenleving. "Maar als een instituut van dit kaliber pleit voor meer dierenleed, dan vind ik dat bijzonder problematisch", aldus Sanctorum.

Sanctorum wijst erop dat Unia wel wijst op mogelijke discriminatie omdat andersgelovigen en niet-gelovigen niet onverdoofd mogen slachten als ze dat zouden willen. Sanctorum: "Daarmee neemt Unia wel heel erg duidelijk standpunt pro onverdoofd slachten en pleiten ze eigenlijk voor uitbreiding van de wet naar meer dierenleed. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?". "Dat net een organisatie als Unia het blijkbaar ontbreekt aan inlevingsvermogen, vind ik bijzonder jammer", besluit Sanctorum.

Gaia: "Unia bestendigt dierenleed"

"Unia onderschrijft een buitensporige interpretatie van vrijheid van godsdienst en bestendigt dierenleed." Dat heeft Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch gezegd in een reactie op de uitspraken van Unia-woordvoerder Michaël François. Die uitspraak is een antwoord op de klacht die Gaia vorige maand bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia indiende.

Vandenbosch is niet te spreken over de beslissing van Unia. "In de ogen van Unia, een overheidsinstelling, primeert een buitensporige vorm van vrijheid van godsdienst, die onnodig en vermijdbaar dierenleed veroorzaakt, boven de rechtsstaat", klinkt het. "Dit is betreurenswaardig en bijzonder onrustwekkend." De Gaia-voorzitter benadrukt te zullen blijven strijden voor een totaalverbod op onverdoofd slachten.

Weyts: "Unia bewijst nogmaals dat ze veraf staat van modale Vlaming"

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts is niet te spreken over het oordeel van Unia over het niet-discriminerende karakter van het onverdoofd slachten voor het Offerfeest. "Unia is tot nader order - en gelukkig maar - geen rechtbank. Met hun kritiek bewijst de organisatie eens te meer dat ze veraf staat van de modale Vlaming", zegt de N-VA-minister in een reactie aan Belga. "Gelukkig heeft deze uitspraak betrekkelijk weinig waarde".

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, zelf voorstander van een algemeen verbod op onverdoofd slachten, reageert scherp op het oordeel van Unia. Volgens hem is dat oordeel "op dezelfde archaïsche leest geschoeid" als het advies van de Raad van State omtrent het onverdoofd slachten (in dat advies oordeelde de Raad van State dat een algemeen verbod op onverdoofde slacht een inbreuk vormt op de vrijheid van godsdienst, red.).

"We zijn geëvolueerd naar een moderne samenleving waarin we elk dierenleed dat we kunnen vermijden ook moeten vermijden. Het is jammer dat men dan blijft kamperen in stellingen van het verleden", aldus Weyts. Ook dit oordeel van Unia zal dus niets veranderen aan het streven naar een algemeen verbod op het onverdoofd slachten? "Gelukkig is ook deze uitspraak van betrekkelijk weinig waarde", aldus Weyts.

Lees meer