2
Photonews

Vanaf juni 2017 dan toch onbeperkt gratis roaming in EU

Er komt dan toch geen tijdslimiet voor het mobiel bellen, sms'en of surfen in het buitenland zonder dat daarvoor extra kosten aangerekend worden. De Europese Commissie komt terug van haar voorstel waarbij het roamen zonder meerkost beperkt zou blijven tot 90 dagen per jaar. Ze verlegt haar focus naar wie misbruik maakt van het systeem. Vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo reageert positief. "Tariefmuren hebben in Europa geen plaats", zegt hij.

Dat de afschaffing van de roamingkosten gepaard zou gaan met een beperking in de tijd, zorgde enkele weken geleden voor heel wat ontstemde reacties. Operatoren zouden extra kosten mogen aanrekenen voor consumenten die meer dan 90 dagen per jaar (of 30 aaneengesloten dagen) via roaming van hun netwerk gebruikmaken. Dat is nooit de bedoeling geweest, luidde het in het Europees Parlement, waar de afschaffing van de roamingkosten vorig jaar werd goedgekeurd. De kritiek noopte Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ertoe het voorstel weer in te trekken.

Nieuw voorstel

Nu heeft de Commissie een nieuw voorstel klaar om het einde van de roamingkosten - vanaf 15 juni 2017 - in goede banen te leiden. Consumenten zullen dan toch onbeperkt kunnen roamen zonder dat ze daar meer voor moeten betalen. Ze moeten hun provider wel kunnen uitleggen waarom ze een lange tijd in het buitenland verblijven, legde commissaris voor Digitale Economie Günther Oettinger vandaag uit op een persconferentie.

De kritiek op het eerste Commissievoorstel was onder meer dat Erasmus-studenten het slachtoffer van de tijdslimiet zouden worden. Om daaraan te verhelpen, wordt nu uitgegaan van de 'stabiele band' die sommige consumenten hebben met een ander land. Wie in het buitenland studeert, over de grens werkt of als expat regelmatig naar zijn thuisland terugkeert, zal onbeperkt mogen roamen.

2 Günther Oettinger
EPA Günther Oettinger

Misbruiken

De verguisde 90-dagenregel was bedoeld om misbruiken tegen te gaan, waarbij consumenten in het buitenland een goedkopere simkaart kopen en zo in eigen land onder de prijs bellen, sms'en of surfen. De Commissie maakt zich sterk dat ze ook in haar nieuwe voorstel mechanismen heeft ingebouwd die zulke misbruiken aanpakken. Wie bijvoorbeeld amper zijn simkaart gebruikt voor binnenlands telefoonverkeer maar vooral aan roaming doet, riskeert alsnog een meerprijs te moeten betalen.

Oettinger gaf een concreet voorbeeld van het potentiële gevaar van misbruiken. Zo is mobiel telefoonverkeer in Letland stukken goedkoper dan in Ierland. Ierse consumenten die zich in eigen land van een Letse simkaart bedienen, betalen dan misschien wel minder, maar brengen de betrokken Letse operator in gevaar. Die moet namelijk aan een Ierse telecomoperator een vergoeding betalen omdat een van zijn klanten van zijn netwerk gebruikmaakt. Die kosten worden echter niet gedekt door de relatief lage prijs die de consument in Letland betaalt. "Op die manier dreigt de Letse operator binnen de paar dagen failliet te gaan", aldus Oettinger.

Positief

Vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo reageert positief op het voorstel van de Europese Commissie om dan toch geen tijdslimiet in te stellen voor het roamen zonder extra kosten. "Tariefmuren hebben in Europa geen plaats", zegt hij.

"Het is de normaalste zaak dat mensen in Europa onbeperkt kunnen bellen en surfen zonder zich zorgen te moeten maken over hun factuur. Ik ben dan ook tevreden dat de Europese Commissie een nieuw voorstel heeft gedaan voor onbeperkte roaming en dat de beperking tot 30 dagen van tafel is. Dit is bij uitstek een dossier waar Europa zijn meerwaarde kan bewijzen", aldus De Croo.

De minister wijst erop dat nu ook Erasmusstudenten en Belgen die vaak voor het werk naar andere EU landen moeten, gevat worden door de nieuwe regels. Dat is een duidelijke verbetering ten opzichte van het vorige voorstel, vindt hij. In het Europees Parlement reageert ook De Croo's partijgenote Hilde Vautmans opgetogen. "Dit is een goede stap naar een eengemaakt Europese telecommarkt. Een Europa zonder grenzen mag voor ons ook geen landsgrenzen kennen qua communicatie."

"Het is de normaalste zaak dat mensen in Europa onbeperkt kunnen bellen en surfen zonder zich zorgen te moeten maken over hun factuur. Dit is bij uitstek een dossier waar Europa zijn meerwaarde kan bewijzen"

Minister De Croo

Lees meer