De Amerikaanse begraafplaats in Waregem.
epa De Amerikaanse begraafplaats in Waregem.

Veel volk naar Amerikaanse begraafplaats in Waregem op Memorial Day

Een duizendtal mensen hebben deze namiddag een herdenkingsceremonie bijgewoond op de Amerikaanse begraafplaats Flanders Field Cemetery in Waregem. Ze deden dat naar aanleiding van Memorial Day, een nationale Amerikaanse herdenkingsdag voor oorlogsslachtoffers.

"We hechten veel belang aan onze begraafplaats en aan de eeuwige band tussen twee naties, de Verenigde Staten en ons land", zei burgemeester Kurt Vanryckeghem. "We moeten de herinnering levend houden, respect uiten tegenover zij die vochten voor onze vrijheid en bewust zijn van de gruwelen die zich hier honderd jaar geleden afspeelden."

De Amerikanen brachten een boodschap van vrede mee. Zaakgelastigde ad interim van de VS Mark Storella verwees onder meer naar de situatie in Oekraïne en de schietpartij gisteren aan het Joodse Museum in Brussel.

Er werden bloemenkransen gelegd en kinderen zongen daarna de nationale hymnes van België en de VS voor de talrijk opgekomen toehoorders. Sinds de komst van de Amerikaanse president Barack Obama en zijn bezoek aan het kerkhof, lokt Flanders Field Cemetery opvallend meer bezoekers.Lees meer