2 Veiligheidsadviseur Michael Flynn stapte op nadat hij in opspraak raakte toen uitkwam dat hij over de sancties jegens Rusland zou hebben gepraat met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten toen Barack Obama nog president was.
REUTERS Veiligheidsadviseur Michael Flynn stapte op nadat hij in opspraak raakte toen uitkwam dat hij over de sancties jegens Rusland zou hebben gepraat met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten toen Barack Obama nog president was.

Veiligheidsadviseur Trump stapt op na Ruslandrel

Michael Flynn, de ultrarechtse adviseur voor nationale veiligheid van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft ontslag genomen. Flynn kwam in nauwe schoentjes toen uitkwam dat hij over de sancties tegen Rusland zou hebben gepraat met de Russische ambassadeur in Washington toen Barack Obama nog president was. Flynn ontkende aanvankelijk, maar gaf later toe het niet meer zo zeker te weten.

Flynn, een gepensioneerde generaal, zou deze gesprekken al voor het aantreden van Trump hebben gevoerd. Hij sprak met ambassadeur Sergej Kisljak over de sancties van de VS tegen Rusland, maar ontkende in de aanloop naar zijn nieuwe functie dat deze gesprekken hadden plaatsgevonden. Ook tegenover vicepresident Mike Pence ontkende hij alles. Later stelde hij niet meer zeker te zijn of de sancties aan bod waren gekomen.

Nu stelt Flynn in zijn afscheidsbrief zonder kwade opzet "onvolledige informatie" te hebben verstrekt over zijn telefoongesprekken met de Russische ambassadeur. Hij zou Pence "in de hectiek" per ongeluk onvolledige informatie hebben gegeven.

Chantage

Flynn zou, zo bleek later uit afgeluisterde gesprekken, hebben laten doorschemeren dat de sancties die door de vorige president Barack Obama waren afgekondigd, onder Trump best wel eens zouden kunnen worden teruggedraaid. De sancties in kwestie waren door Obama opgelegd vanwege de Russische inmening bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zijn banden met Rusland zouden Flynn vatbaar maken voor chantage.

Eerder liet Sean Spicer, de persvoorlichter van het Witte Huis, nog weten dat de positie van Flynn door Trump "geëvalueerd werd". Tijdens een persconferentie Trump bij een bezoek van de Canadese premier Justin Trudeau, negeerde de president alle vragen over Flynn en diens positie.

Voormalig generaal Keith Kellogg neemt nu Flynns functie voorlopig waar tot er een definitieve opvolger is gekozen. Een hoge regeringsbron zei dat al meerdere kandidaten in beeld zijn om Flynn op te volgen. Het zou gaan om voormalig CIA-baas David Petraeus en Bob Harward, een voormalige vice-admiraal.

Gewaarschuwd

Kort voordat Flynn zijn vertrek aankondigde, lekte bovendien uit dat toenmalig minister van Justitie, Sally Yates, vorige maand al alarm zou hebben geslagen over de topadviseur. Ze waarschuwde het Witte Huis dat Flynn mogelijk kwetsbaar was voor chantage door de Russen.

Yates zou hebben gemeend dat Flynn regeringsfunctionarissen had misleid over zijn gesprek met de Russische diplomaat. Moskou wist volgens Amerikaanse inlichtingendiensten vermoedelijk dat de sancties wel degelijk ter sprake waren gekomen.

Een belangrijk Russisch parlementslid, Konstantin Kosachev, liet in een reactie weten dat Trump "ofwel niet de nodige onafhankelijkheid heeft en daardoor in een hoek is geduwd" of dat dat de Amerikaanse regering "nu al volledig geïnfecteerd is geraakt door anti-Russische gevoelens".

2 Sally Yates.
AFP Sally Yates.

Logan Act

Een Amerikaanse wet (Logan Act) verbiedt Amerikaanse burgers die geen machtiging hebben, om met buitenlandse mogendheden te onderhandelen die in een dispuut zijn verwikkeld met de VS. Nog niemand werd vervolgd op basis van die wet uit 1799.

Flynn werd door president Barack Obama in 2012 aangesteld als hoofd van de militaire inlichtingendiensten, een functie die hij in 2014 neerlegde. Het gerucht deed de ronde dat hij ontslag moest nemen omdat zijn stijl van leidinggeven te chaotisch zou zijn geweest. Hij zou, net als Trump, nauwere banden willen met Rusland.

Flynn was minder dan een maand aan de slag als nationale veiligheidsadviseur.

Lees meer