5
ANP

Vier terreurverdachten opgepakt in Rotterdam

32-jarige Fransman Anis B. reisde met Reda Kriket naar Syrië

Een antiterreureenheid van de Nederlandse politie heeft in Rotterdam West een man aangehouden die wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Dat gebeurde op verzoek van de Franse justitie. Het zou gaan om de 32-jarige Fransman Anis B., die eerder samen met Reda Kriket naar Syrië was afgereisd. Rond 21.00 uur viel de politie opnieuw twee panden binnen. 

De politie hield nog drie verdachten aan, twee van 43 en 47 jaar oud met een Algerijnse achtergrond. Van de derde verdachte zijn geen persoonsgegevens bekend, meldt het Nederlandse parket.

5
EPA

Reda Kriket

De Fransman, vermoedelijk Anis B. die samen met Reda Kriket naar Syrië reisde, zal zo snel mogelijk worden uitgeleverd aan Frankrijk. De 34-jarige Kriket werd donderdag opgepakt en aangehouden bij een politieraid in Argenteuil, bij Parijs. Hij zou vergevorderde terreurplannen gehad hebben. Ook de arrestatie van Abderamane A., de man die eergisteren door de politie in Schaarbeek was opgepakt, werd gelinkt aan de aanhouding van Kriket.

Kriket werd vorig jaar in ons land bij verstek tot tien jaar cel veroordeeld wegens zijn rol in een netwerk dat jihadisten naar Syrië stuurde. Ook Abdelhamid Abaaoud werd toen veroordeeld. In Krikets woning werd, behalve wapens en explosieven, ook een telefoonnummer in Rotterdam gevonden. De Nederlandse politie heeft dat getraceerd. 

De drie andere opgepakte mannen zijn onderdeel van een terreuronderzoek en worden verdacht van mogelijke betrokkenheid bij terrorisme. "De connectie tussen de Fransman en de Algerijnen is niet helemaal duidelijk", stelt het parket. Hij verbleef bij een van de Algerijnen. De politie is binnengevallen in twee woningen."

5
AFP

Rode puntjes tegen de gevel

"De woningen waar de verdachten verbleven aan de Burgemeester Meineszstraat en Mathenesserweg in Rotterdam West worden door de politie doorzocht", luidt het. "Met het oog op de veiligheid van de bewoners zijn de omringende woningen geëvacueerd."

Rond 21.00 uur viel de politie nog twee woningen binnen. Ruim een kwartier later werden bewoners van twee flatgebouwen afgevoerd naar een opvanglocatie en viel het arrestatieteam een nieuwe woning binnen.

Journaliste Nadia Berkelder van de Nederlandse krant AD tweet over rode puntjes tegen de gevel, sluipschutters tegenover het pand en een bomhond die binnen is. "Er lijkt niemand in de woning aanwezig. Bewoners zouden vanmiddag al aangehouden zijn."

Volgens journalist Niels Markus van Trouw heeft de Explosieven Opruimingsdienst, de Nederlandse tegenhanger van DOVO, de woning aan de Mathenesserweg iets na 22 uur verlaten, en kwam daarna een politieteam de woning doorzoeken. Het parket laat weten dat bij de huiszoekingen geen explosieven zijn aangetroffen.

Rond 23.15 uur konden alle bewoners terug naar huis.

5
AFP

Vuurwapen

Een van de gearresteerde mannen van de actie na de middag sloeg vlak voor zijn aanhouding op de vlucht. Agenten dachten te zien dat hij een wapen weggooide. Daarom werd een aantal straten rond het kruispunt Gerrit van de Lindestraat en Doedesstraat afgezet met linten. Een speciaal op vuurwapens getrainde politiehond speurde de straat af. Of het vuurwapen, volgens omstanders een kalasjnikov, is gevonden, is nog niet bekend.

5
EPA

Lees meer