Illustratiebeeld, Barcelona.
REUTERS Illustratiebeeld, Barcelona.

Voorbije dagen reisden enkele duizenden mensen uit rode zones naar België

De voorbije dagen zijn al duizenden mensen uit rode zones met een verhoogd coronarisico naar België gereisd. Dat blijkt uit de gegevens van het verplichte ‘Passenger Locator’-formulier.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Wie België wil binnenreizen na een verblijf van minstens 48 uur in het buitenland, is sinds zaterdag verplicht om eerst een ‘Passenger Locator Form’ in te vullen. Dat is een formulier met gegevens over het verblijf in het buitenland, en de manier waarop werd gereisd. Deze ochtend had de overheid al meer dan 200.000 formulieren ontvangen, zegt woordvoerster van de FOD Volksgezondheid Vinciane Charlier. Tussen 1.500 en 2.000 mensen per dag kwamen van rode zones. Zij moeten zich bij hun terugkeer laten testen en moeten in quarantaine voor 14 dagen. 

Daarnaast kwamen per dag ook 7.000 tot 9.000 mensen uit oranje zones België binnen. Aan hen wordt gevraagd contact op te nemen met de huisarts om getest te worden, en om in quarantaine te gaan. Maar dat is geen verplichting zoals bij de rode zones.

Verdere opvolging

De opvolging van wie in quarantaine moet, wordt nog uitgewerkt. "Door het samenbrengen van gegevens van de contactopspoorders, reisformulieren en de labo's kunnen we te weten komen wie zich nog niet heeft laten testen", zei Pedro Facon, secretaris van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid, aan Het Nieuwsblad. Mogelijk wordt samengewerkt met de plaatselijke besturen.

Wellicht zijn de cijfers van Volksgezondheid nog een onderschatting, want bij controles bleek dat veel mensen het formulier niet hadden ingevuld voor hun terugkeer. De wegpolitie controleerde zaterdag op de E40 in Adinkerke bijvoorbeeld 51 voertuigen en daarvan waren er maar 18 in orde met het formulier. Vanaf deze week zal de politie boetes geven aan wie niet in orde is, bevestigt woordvoerster Jana Verdegem.

Mogelijk wordt het systeem met de kleurcodes voor reizen overigens aangepast. Daarover zal de federale expertengroep Celeval het dinsdag hebben. Het huidige systeem leidt tot frustratie, niet alleen bij de vakantiegangers maar ook in de landen waarvan de kleur wijzigt. Zo was er afgelopen weekend onbegrip in Zwitserland over Genève als rode zone.

Lees ook:

Vlamingen in Zwitserland getuigen: “Code rood? Het is maanden geleden dat ik me nog zo veilig heb gevoeld” (+)

29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Don Tessers

    Alle bedachte regels zo lek als een vergiet. 10% lapt alle regels aan zijn laars, omzeilen alle controles zowel heen als op terugreis. Een snel ontwikkeld elektronische polsband voor quarantaine/controle, document virusvrij met stempel huisarts voor op reis gaan verplichten, zou al meer zekere controle-beheer geven.

  • oswald billiet

    Die kleurcode regulering is natte vingerwerk.. Het is goed bedoeld maar eigenlijk een beetje naar de maan grijpen. Wie terugkeert uit een land waar de kleur om de havereklap wisselt zal men niet in quarantaine krijgen. Maar waartoe het allemaal dient en waarvoor het wordt aangebracht is toch wel zeer onzeker. Er is hier wel sprake van overregulering. De enige echte natuurlijke oplossing is de covid gewoon uitzieken daar waar die zich voordoet. Hocus pocus middelen verergeren het soms.

Lees meer