ANP

Vreg: "Bijdrage voor eigenaars zonnepanelen valt niet weg"

De Vlaamse energieregulator (Vreg) ontkent dat het prosumententarief voor zonnepanelen-eigenaars alweer wordt afgevoerd, zoals Het Belang van Limburg vrijdag liet uitschijnen.

Sedert 1 juli betalen 220.000 gezinnen met zonnepanelen een prosumententarief, een distributiebijdrage die eigenaars van zonnepanelen moeten betalen om de opgewekte elektriciteit van hun installatie op het net te zetten.

"Het is niet de bedoeling van de Vreg om het prosumententarief op korte termijn af te voeren. Wel onderzoekt de Vreg om op termijn voor alle netgebruikers, ongeacht of ze zonnepanelen hebben of niet, over te stappen op een ander tarieftype voor de aanrekening van de kosten voor het distributienet, een zogenaamd capaciteitstarief. Dat is (meer) op kW gebaseerd en minder (of niet meer) op de gemeten hoeveelheid kWh die door de aansluiting gaat zoals nu het geval is." Het prosumententarief is ook gebaseerd op capaciteit en past dus in deze lange termijnvisie, aldus het persbericht.

Eenvoudiger

De Vreg zal hierover nog een "ruime consultatie" organiseren. "De overstap naar een capaciteitstarief zou een apart prosumententarief overbodig kunnen maken, omdat hierdoor alle gebruikers van het distributienet, of ze zonnepanelen hebben of niet, overeenkomstig de capaciteit van hun aansluiting zouden bijdragen aan de kosten voor het net".

Aanleiding is niet dat er veel onvrede zou zijn over het prosumententarief, maar dat een capaciteitstarief beter de - hoofdzakelijk vaste - kosten van de netbeheerder reflecteert en eenvoudiger is dan de huidige situatie, reageert de Vreg.

Lees meer