AP

Vrouw die Trump van verkrachting beschuldigt toen ze 13 was "is te bang om te spreken"

Een vrouw, die beweert dat Donald Trump haar op 13-jarige leeftijd verkracht heeft in een appartement in New York, zou om 23 uur Belgische tijd een persconferentie geven. Maar de vrouw daagde niet op, omdat ze vandaag verschillende bedreigingen zou hebben gekregen. "Ze leeft in angst", aldus haar advocate Lisa Bloom.

Vier maanden geleden klaagde de vrouw, met pseudoniem 'Jane Doe', Trump aan voor seksueel geweld dat dateert van 1994. Trump zou het toen 13-jarige meisje verkracht hebben in een New Yorks appartement van miljardair Jeffrey Epstein, die zelf in 2008 werd veroordeeld voor pedofilie. Twee anonieme vrouwen zouden zich als getuigen hebben aangemeld.

Talrijke bedreigingen
In een brief van advocatenbureau Bloom Firm stond te lezen dat 'Jane Doe' om 15 uur lokale tijd - 23 uur Belgische tijd - een persconferentie zou geven in gezelschap van haar nieuwe advocaat Lisa Bloom en dus uit de anonimiteit treden. De vrouw haakte echter op het laatste moment af. Volgens haar advocate had ze vandaag "talrijke bedreigingen" gekregen. "Ik heb slecht nieuws voor jullie", zei Bloom aan de met pers gevulde zaal. "Ze heeft beslist dat ze te bang is om haar gezicht te laten zien. Ze zat hier al de hele dag klaar om het te doen, maar spijtig genoeg leeft ze in verschrikkelijke angst." De persconferentie wordt verplaatst, zo liet haar advocate nog weten. 

Seksistische narcist
Het is niet duidelijk of deze nu al vrij absurde Amerikaanse kiescampagne een nieuwe wending zal krijgen. De voorbije dagen stond immers Hillary Clinton in hoek waar de klappen vielen met het hernieuwde FBI-onderzoek naar haar e-mails. Indien Jane Doe alsnog beslist om uit de anonimiteit te treden, kan deze verkrachtingszaak weer de aandacht volledig doen verschuiven naar Trump. En zijn campagne leek al even op sterven na dood toen vorige maand een oude video uitlekte waarin hij opschepte over zijn grijpgedrag naar de "pussy" van vrouwen. 

Het schandaal bevestigde voor velen het beeld van een seksistische narcist en duwde twijfelende kiezers en aardig wat Republikeinen weg van het Trump-kamp. In de nasleep pakten nog vrouwen uit met verhalen van ongepast gedrag van de miljardair. Dagenlang tuimelde Trump in de peilingen, want niets zo krachtig als een smeuïg verhaal dat inspeelt op een bestaande perceptie. Net zoals het nieuwe FBI-onderzoek voor heel wat kiezers het beeld van een corrupte, achterdochtige Hillary Clinton bevestigt. 

Lees meer