Roman Ljagin, de organisator van de volksstemming, maakte gisteren bekend dat in en rond de stad Donetsk 1527 stemlokalen zijn ingericht.
EPA Roman Ljagin, de organisator van de volksstemming, maakte gisteren bekend dat in en rond de stad Donetsk 1527 stemlokalen zijn ingericht.

VS teleurgesteld dat Rusland referenda niet probeert te voorkomen

De Verenigde Staten zijn teleurgesteld dat de Russische regering haar invloed niet heeft gebruikt om de referenda over een afsplitsing van twee regio's in Oost-Oekraïne te voorkomen. Dat blijkt uit een statement dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag heeft verspreid.

Vandaag vinden in de Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk referenda plaats over een afsplitsing, georganiseerd door pro-Russische opstandelingen. De Russische president Vladimir Poetin had de activisten afgelopen woensdag nog gevraagd om de referenda uit te stellen, maar daar wilden ze niet van weten.

De VS betreuren dat ze de Russische legermacht nog steeds niet zien wegtrekken van bij de Oekraïense grens. "En vandaag hebben door het Kremlin gesteunde sociale media en nieuwszenders inwoners van Oost-Oekraïne aangemoedigd om te gaan stemmen", luidt het. "Russische staatsmedia blijven de referenda ook sterk verdedigen, zonder vermelding van de oproep van Poetin om ze uit te stellen."

De Amerikanen noemen de referenda "onwettig volgens de Oekraïense wetgeving" en zien ze als "een poging om nog meer verdeeldheid en wanorde te scheppen". De VS zullen de resultaten van de referenda niet erkennen, klinkt het nog.

Lees meer