Het vliegtuig haalt monsters uit de atmosfeer waarmee nucleaire explosies kunnen worden gedetecteerd. De vlucht van vandaag is De vlucht van vandaag is bedoeld om uit te zoeken of het regime in Pyongyang een nieuwe kernproef heeft laten uitvoeren.
wikimedia Het vliegtuig haalt monsters uit de atmosfeer waarmee nucleaire explosies kunnen worden gedetecteerd. De vlucht van vandaag is De vlucht van vandaag is bedoeld om uit te zoeken of het regime in Pyongyang een nieuwe kernproef heeft laten uitvoeren.

VS zoeken met 'nucleaire snuffelaar' naar sporen van kernproeven Noord-Korea

De Verenigde Staten hebben een speciaal vliegtuig naar Azië gestuurd om sporen te verzamelen die kunnen wijzen op een mogelijke Noord-Koreaanse kernproef. Het toestel van het type WC-135 Constant Phoenix verzamelde vandaag informatie boven de Japanse Zee, zei een regeringsbron tegen het Zuid-Koreaanse staatspersbureau Yonhap.

Het vliegtuig heeft de bijnaam 'snuffelaar' omdat het monsters uit de atmosfeer haalt. Daarmee kunnen nucleaire explosies worden gedetecteerd. De vlucht van vandaag is volgens Yonhap bedoeld om uit te zoeken of het regime in Pyongyang een nieuwe kernproef heeft laten uitvoeren.

Het toestel zou eerder deze maand zijn aangekomen op een Amerikaanse luchtmachtbasis in Japan. Er waren op dat moment al aanwijzingen dat Noord-Korea zich opmaakt voor een nieuwe nucleaire proef.

Een nucleaire test in Noord-Korea zal eerst gesignaleerd worden als een aardbeving. Gezien er zelden aardbevingen zijn in Noord-Korea zal de 'snuffelaar' dan snel opstijgen om testen te doen.

Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels

Lees meer