4 Anuna De Wever (links) en Jada Kennedy (rechts), een van de nieuwe woordvoerders van Youth for Climate.
Printscreen video VTM Nieuws Anuna De Wever (links) en Jada Kennedy (rechts), een van de nieuwe woordvoerders van Youth for Climate.

Dit is een van de nieuwe woordvoerders van Youth for Climate

De klimaatspijbelaars van Youth for Climate trekken vandaag opnieuw door de straten van Brussel. Met een mars willen ze aandacht vragen voor de problematische toestand van de oceanen. VTM Nieuws kon voor de start van de optocht om 13.30 uur spreken met Anuna De Wever en Jada Kennedy, een van de nieuwe woordvoerders van Youth for Climate.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De laatste mars van Youth for Climate dateert van 29 november vorig jaar. Anuna De Wever vertelt aan VTM Nieuws dat het “absoluut niet de bedoeling is” om zoals vorig jaar opnieuw elke week te protesteren. “We willen met Youth for Climate meer focussen op specifieke thema’s, vandaar de oceanen. We willen ook meer druk uitoefenen op het Amazonewoud en op de klimaatwet die moet worden doorgevoerd in België.”

“Los daarvan ben ik deze week mijn stage begonnen aan het Europees Parlement bij de groene fractie”, gaat De Wever verder. “Omdat we willen dat Youth for Climate een neutrale
movement is, zet ik een stap opzij als woordvoerster. Wat we nu gaan doen, is werken met meerdere woordvoerders, zoals Jada die je daarover meer informatie kan geven.” 

Nieuwe woordvoerster

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) veroordeelde het spijbelen voor de mars onlangs nog een keer expliciet. Iets wat volgens Jada Kennedy, een van de nieuwe woordvoerders van Youth for Climate, “gewoonweg absurd” is. “Leerlingen worden afgedreigd met hardere sancties. Dit kan niet. Wij zitten letterlijk te vechten voor onze toekomst. Hij en de andere beleidsmakers kunnen hun ogen niet meer dichtdoen voor de klimaatspijbelaars. Dat gaat gewoonweg niet. Mijn excuses, sorry.” 

Kennedy zegt ook dat Youth for Climate niet wil stoppen met de klimaatmarsen. “Er is nog niet veel veranderd in België”, klinkt het. “Wij hebben geen klimaatplan voor Vlaanderen en voor België. Wij blijven doorgaan tot er effectief iets is veranderd.”

Focus op oceanen

De Wever voegt nog toe waarom Youth for Climate meer aandacht wil vragen voor de oceanen. “De oceanen zijn enorm vergiftigd. We hebben een groot probleem rond vervuiling. Daarnaast stijgt het zeeniveau. België is een kustland. Dat betekent dat tegen 2100 meer dan een half miljoen mensen onder het zeeniveau zullen leven als we er niets aan doen. Voor België moet dit een prioriteit zijn, maar ook voor de wereld. De oceanen zijn de blauwe longen van deze aarde.”

“Voor ons is het dus een prioriteit om hier vandaag te staan in plaats van op school te zijn. Het feit dat onze eigen minister van Onderwijs nog steeds denkt dat naar school gaan een prioriteit is en gewoon business as usual betekent dat hij nog steeds niet doorheeft waar de prioriteiten moeten liggen”, besluit De Wever.

De klimaatspijbelaars verzamelden om 13.30 uur aan het Europakruispunt aan Brussel-Centraal en van daaruit trekt de mars naar het eindpunt Brussel-Zuid. Het is nog niet duidelijk of er een grote opkomst is, maar beelden van ter plaatse tonen honderden actievoerders. 

4
BELGA
4
Photo News
4
Photo News

De stage van Anuna De Wever en haar compagnon de route, Adélaïde Charlier, bij de groene fractie in het Europees parlement zal vijf maanden duren. De twee activistes komen zo terecht in de politieke wereld.

“Logische volgende stap”

“Het is een logische volgende stap”, vindt De Wever. “Dit is voor mij de kans om de brug te leggen tussen het activisme op straat en de politiek van het Europees parlement. Ik sta nu veel dichter bij waar het beleid wordt geschreven en ik ben zo veel meer op de hoogte van hoe het gebeurt op Europees niveau. Het is ook duidelijk dat Europa de leiding zal nemen in het gevecht tegen de klimaatopwarming. Ik en Adélaïde wilden nog meer druk zetten en op deze manier kunnen we dat doen”, stelt Anuna.

De keuze om afstand te nemen van YFC was niet evident voor de twee boegbeelden, maar ze geven nu met plezier de fakkel door aan de vele jongeren die samen met hen YFC verder hebben uitgebouwd. “Het zal ook goed zijn om nieuwe stemmen te horen. Jullie zullen mij bovendien nog terugzien op elke mars en elke actie. De stage is parttime omdat we ook nog veel voor YFC willen blijven werken, anders was dat niet combineerbaar”, besluit De Wever. 

Lees meer