Pierre Van Damme
screenshot Pierre Van Damme

Epidemioloog Pierre Van Damme over lange rijen bij sommige winkels: “Belangrijk dat mensen mondmaskers dragen”

Vandaag (gelukkig) geen overrompeling in onze winkelstraten, er stonden enkel aanschuifrijen bij grote ketens als Action, Primark en IKEA. Epidemioloog Pierre Van Damme maakt zich daarover voorlopig nog geen grote zorgen. “Ik zag dat veel mensen een mondmasker droegen”, zei hij in VTM Nieuws.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zo was het vandaag vooral druk aan de vestigingen van grote ketens zoals Action, Primark en IKEA. Viroloog Steven Van Gucht betreurde de lange wachtrijen eerder vandaag in VTM Nieuws.“Dit is jammer natuurlijk”, aldus Van Gucht. “De mensen gaan beter zo gespreid mogelijk winkelen. Het is beter om een beetje langer te wachten om naar de winkel te gaan. Als men ziet dat het heel druk is, keer dan terug en doe iets anders.”

Epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) vreest voorlopig niet dat de situatie uit de hand zal lopen. “De mensen weten dat ze moeten aanschuiven en ze doen dat ook. Ik zag ook mensen met een mondmasker waar het wat drukker is. Dat is de juiste attitude.” Van Damme  vindt het begrijpelijk dat mensen naar buiten kwamen om te gaan shoppen. “Zolang ze zich aan de regels houden, afstand houden en een mondmasker dragen, dat is het belangrijkste”, zei hij nog. Van Damme hoopt wel dat het shoppen de komende weken meer verspreid gaat gebeuren.

Overgangsweek

Zijn lange rijen zoals aan sommige IKEA-vestigingen niet gevaarlijk? “Mensen staan buiten en op afstand, dat is nog altijd het belangrijkste om het virus tegen te houden. Ik zag heel veel mensen met een mondmasker, dat is niet alleen goed om jezelf, maar ook om anderen te beschermen. Het is heel belangrijk dat die gedragen worden”, aldus Van Damme. “Deze week zal een overgangsweek zijn. Het mag niet de spuigaten uitlopen, ik denk dat de mensen dat wel doorhebben.”

Vorige week ging de eerste versoepeling van de maatregelen in, met de heropening van de bedrijven. Volgens Van Damme is het nog te vroeg om het effect op het aantal besmettingen en/of hospitalisaties te zien: “Dat zal pas voor eind deze week zijn, maar daar verwacht ik geen spectaculaire stijging. De bedrijven hebben ook enorme inspanningen gedaan om afstand te kunnen bewaren.”

De versoepeling die vandaag inging, “zou iets meer effect kunnen hebben op de transmissie van het virus”, aldus Van Damme. “Maar ik hoop dat de mensen dit niet toelaten, dat we het virus gaan boycotten, want anders gaan we de slechte kant op”, besloot de epidemioloog van de UAntwerpen.

Lees ook: Wat mogen we verwachten van de heropening van de winkels? “De echte solden beginnen nu al” (+)

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eric Raes

    Mondmasker dragen, dan moet je iedereen één geven, begin mei ging iedereen één in zijn bus krijgen, maar nog niets van gemerkt, of is er misschien één persoon die gans België te voet ze moet rond dragen, stop aub met jullie gezever

  • Ludo Wouters

    De man die alles met de glimlach verteld. Waarom moet je een mondmasker dragen, om anderen niet te besmetten. Ik ben niet ziek, ik hoest niet, waarom zou ik dan met een lap stof over mijn gezicht moeten lopen? De Gucht zou het ook niet doen, maar is al snel terug gefloten. En in het nieuws geen woord over de flater van Geens met zijn filters.

Lees meer