Hilde Crevits
BELGA Hilde Crevits

Hilde Crevits: “Werkloosheid is afgelopen maand met 12 procent toegenomen”

Niet alleen de reissector, de luchtvaartsector en de horeca lijden onder de coronacrisis, tal van andere sectoren hebben het ook moeilijk. Dat is inmiddels te merken aan de werkloosheid in Vlaanderen. “Die is de afgelopen maand met 12 procent toegenomen”, zei Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) bij VTM Nieuws.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In een poging de coronacrisis te overleven, schrapte Brussels Airlines alvast 1.000 jobs. En wie zijn baantje mag houden, zal wellicht moeten inleveren op zijn loon. Ook TUI gaat wereldwijd 8.000 jobs schrappen. Het is een waar slagveld voor de luchtvaartsector. “En we kunnen natuurlijk niet zonder de luchtvaartsector”, volgens Crevits.

Zal er dan een reddingsplan komen?

“Ik denk dat dat op Europees niveau bekeken moet worden”, aldus Crevits. “We moeten bekijken op welke manier we ervoor kunnen zorgen dat er niet te veel jobs verloren gaan én de sector zich kan herpakken. Voorlopig is het helemaal niet duidelijk wat de perspectieven zijn. Wanneer zullen we terug kunnen opstarten? En onder welke voorwaarden? Als we daar een zicht op hebben, kunnen we kijken op welke manier we de sector kunnen steunen.”

Heeft de consument nog garanties om op reis te kunnen gaan?

“Of je op reis kan gaan, hangt of van de manier waarop de Veiligheidsraad nog beslissingen zal nemen. Maar als mensen een ticket boeken, is er ook bij ons een regeling dat je vouchers kan bestellen om een andere bestemming te kiezen. In sommige gevallen kan je ook meteen je geld terugvragen zodra je reis niet kan doorgaan.”

Hoe is het gesteld met de werkloosheid?

“De werkloosheid in Vlaanderen is met 12 procent toegenomen de voorbije maand. Dat betekent dat we op hetzelfde niveau zitten als in 2008”, legt Crevits uit. Voor de crisis zaten met een historisch lage werkloosheid, dat is niet langer het geval. “Maar er zijn nog wel 30.000 openstaande vacatures. We moeten intens werk maken van het opvullen van die vacatures en mensen leiden naar knelpuntjobs, die er ook vandaag nog zijn”, verduidelijkt Crevits.

Onder andere bij de horeca is er sprake van veel (tijdelijk) werklozen. Zullen zij nog lang ondersteund worden?

“Het is in elk geval niet onze bedoeling om onze restaurants en cafés in de steek te laten. Nu worden ze sowieso nog tot half juni per dag betaald. Als er concrete versoepelingen zijn, kunnen we misschien naar een ander systeem evolueren.”

Lees ook: Hoe zal onze zomervakantie eruitzien na corona? Europa beslist vandaag, dit is wat experts verwachten (+)

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Wilfried Vanden Berg

    Het orakel van CD&V komt heel graag in de media , om de meest idiote voorstellen , te promoten. waar nooit iets van terecht komt . Net zoals in al haar vorige functie's . Als het geld op is , is mevrouw weg een grote puinhoop achterlatend . Proficiat de onbekwaamheid ten troef van een CD&V .

  • Eric Loyens

    De horica draait nog steeds voor de helf op zwart geld want de witte kassa is een lachertje de uitbaders kunnen nu een beetje van het zwart geld opdoen zonder dat ze hun hand openhouden want gratis bestaat niet de put zal terug gevuld moeten worden en er is maar 1 kategorie en dat zijn de werknemer waar de overheid hun inkomen van weet er moet dringend en vermogenskadaster komen zodat het van iedereen is geweten

Lees meer