VTM Nieuws

Man zet Anna en haar elf maanden oud zoontje op straat: “Gelukkig kon ik terecht bij daklozencentrum”

Het aantal dakloze vrouwen en jongeren in Vlaanderen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat meldt het Centrum Algemeen Welzijnswerk die opvang voor daklozen organiseert. De grootste oorzaak is de huisvestingsmarkt die almaar ontoegankelijker wordt. Anna, die haar verhaal anoniem vertelde aan VTM Nieuws, is een van hen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De vrouw verblijft sinds begin deze maand met haar zoontje van elf maanden in een van de zes opvangcentra voor daklozen in Gent. Ze werd door haar man van de ene dag op de andere op straat gezet.

“Mijn man beledigde mij en behandelde mij slecht. Toen ik hier de laatste keer kwam, heeft hij me geslagen. Naar hier komen was mijn redding.”

Het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk ziet de laatste jaren almaar vaker vrouwen naar de daklozencentra komen. De verhouding man-vrouw was vroeger 80-20, nu is het percentage vrouwen gestegen tot 40 procent.

“Het ligt voornamelijk aan de ontoegankelijkheid van de huisvestingsmarkt”, aldus medewerker Alain Slock. “Voor mensen met een beperkt inkomen wordt het heel moeilijk om de huur te betalen. Een studio of appartement wordt te duur.”

Anna heeft geen inkomen en kon niet terecht bij vrienden of familie. Ze is dan ook dankbaar dat ze opvang gekregen heeft. “Gelukkig heb ik dit centrum gevonden en hebben ze mij en mijn zoon opgevangen. We kunnen eten en we hebben een dak boven ons hoofd. Dat is beter dan niks uiteraard.”

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Kelchtermans

    ik kan het alle vrouwen alleen maar aanraden: zie dat je niet financieel afhankelijk bent. Een werkende moeder is geen slechte moeder.

  • danny janssens

    zij kan hem verplichten het huis te verlaten zelfs als het zijn eigendom is in het belang van het kind maar moet dan wel een advocaat raadplegen

Lees meer