Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA).
Photo News Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA).

Minister van Toerisme Demir wil met druktebarometer toeristen in Vlaanderen spreiden

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) heeft begrip voor de ongerustheid bij de ziekenhuizen aan de kust over de komst van tweedeverblijvers én dagjestoeristen. “Dit gaat over de volksgezondheid. De ziekenhuizen moeten de capaciteit aankunnen”, zei ze bij VTM NIEUWS. Demir lichtte ook haar toerismeplan toe waarmee ze binnenlandse toeristen wil spreiden over verschillende bestemmingen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Verschillende kustburgemeesters verklaarden eerder deze week dat het onmogelijk is om het verbod op de komst van tweedeverblijvers nog te handhaven. “Ik wil niet tegen het advies van de Veiligheidsraad ingaan. Ik ben gewoon eerlijk en zeg dat dit niet te controleren is door de politie”, zei burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld). Jean-Marie Dedecker (Middelkerke) riep zelfs op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en zei in de Kamer dat hij vanaf 18 mei geen controle meer zou doen op tweedeverblijvers.

Overleg met burgemeesters en gouverneur

“We hebben een debat gehad met de kustburgemeesters”, zei Demir. “Het is ook dubbel: eerst mogen de tweedeverblijvers niet komen, nu moeten zo snel mogelijk komen. Maar ik als minister van Toerisme beslis daar niet over. Dit gaat over volksgezondheid.”

De kwestie van tweedeverblijvers en dagjestoeristen zal maandag besproken met de kustburgemeester en de West-Vlaamse gouverneur, zei Demir. “Ik heb ook begrip voor het argument om toeristen in fasen te laten komen. Volksgezondheid is belangrijk en het is belangrijk dat de ziekenhuizen de capaciteit aankunnen”, aldus Demir.

Ze benadrukt ook dat als er een versoepeling komt, het niet enkel om tweedeverblijvers met een woning moet gaan, maar ook over vaste staanplaatsen op campings. “Geen twee maten en twee gewichten op dat vlak”, luidt het.

Als het druk is aan de kust kunnen mensen bijvoorbeeld naar de provincie Limburg gaan of een citytrip boeken

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA)

De minister heeft ook een spreidingsplan voor als de Vlamingen deze zomer niet naar het buitenland op reis kunnen en mogelijk in eigen land blijven. Demir daagt iedereen uit om Vlaamse parels te herontdekken en gaat een “Ontdek Vlaanderen”-platform uitrollen, met daarbij een druktebarometer zodat mensen kunnen zien waar en wanneer het druk is. 

“Als het druk is aan de kust kunnen mensen bijvoorbeeld naar de provincie Limburg gaan of een citytrip boeken. We willen veiligheid combineren met een zomers gevoel. De sector is zeker goed voorbereid. We gaan alles op alles zetten zodat alles veilig kan verlopen en zodat er ook genoeg capaciteit is op campings, in B&B’s en meer. Er zullen veel opties zijn”, aldus Demir.

Voor een regeling omtrent toeristen uit het buitenland is nog Europees overleg nodig, zei Demir ook nog.

Lees ook:

Dedecker: “Vanaf 18 mei doe ik geen enkele controle meer op tweedeverblijvers”

Kunnen we dit jaar nog op reis? Zo is de situatie in jouw vakantieland (+)

65 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • john van biesen

    Als u de grens overgeraakt met Nederland momenteel(wat super gemakkelijk is trouwens), is er daar geen enkel probleem. Campings en camperplaatsen zijn geopend (behalve sanitair). Nederland heeft geen inreisverbod. Daar kan u gerust het ganse land doorkruisen met de camper. We worden daar met open armen ontvangen als Belg !

  • franske van gestel

    Madam Demir de oplossing is simpel: Laat toeristen overal toe, maar de 65 plussers knal je af zodra ze hun bestemming bereikt hebben.( reuze besparing op pensioenen) Nog te veel toeristen? knal dan de 60 plussers af. Uiteindelijk heb je plaats genoeg zeker in ONZE prachtige Noordzee dorpjes met hun ongeëvenaarde slimme burgemeesters.

Lees meer