Premier Sophie Wilmès.
BELGA Premier Sophie Wilmès.

Oplossing voor tweedeverblijvers in de maak? “Die volgt waarschijnlijk een van de komende dagen"

Voorlopig is het nog verboden voor tweedeverblijvers om hun tweede eigendom aan de zee of elders in het land te bezoeken, zeker nog tot 8 juni. Maar de roep om een (versnelde) versoepeling wordt steeds luider. “Die beslissing volgt waarschijnlijk de komende dagen”, zegt premier Sophie Wilmès (MR) bij VTM Nieuws. Mogelijk komt er ook snel duidelijkheid over de sport- en jeugdkampen in de zomervakantie. Vlaams Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) hoopt dat dat in “de komende dagen” kan.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De tweedeverblijvers voelen zich hoe langer hoe meer achteruitgeschoven. De versoepelingen worden talrijker, maar dat tweede verblijf is nog steeds verboden terrein. En de experts reppen met geen woord over het al dan niet opheffen van het verbod. Het resultaat? Honderden tweedeverblijvers dienden reeds een klacht in tegen de Belgische staat omdat ze hun tweede eigendom niet mogen bezoeken. Na de oproep van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) om het verbod versneld op te heffen, lijkt het er nu toch van te komen. 

Als we het akkoord krijgen van de GEES – de groep experts belast met de exitstrategie – om het toe te laten, “zullen we dat zeker doen”, aldus de premier. “Waarschijnlijk zal er de volgende dagen een verandering in deze regelgeving volgen." Op de vraag of dat nog voor 8 juni - wanneer de volgende reeks versoepeling gepland is - zal gebeuren, wil premier Wilmès niet antwoorden. “Maar we werken eraan. Als men hoort dat het op sanitair vlak perfect kan worden georganiseerd, dan zie ik niet in waarom we meer tijd zouden verliezen.”

Mogelijk komt er tijdens een eventuele elektronische Veiligheidsraad ook duidelijkheid over de zomerkampen. “Ik hoop dat daar in de komende dagen verdere stappen rond gezet worden”, zei Vlaams Welzijnsminister Wouter Beke vanmiddag in het parlement. Bij het kabinet-Jambon is te horen dat daarover eerst nog een advies van de GEES verwacht wordt.

Lees ook: 

Wat zijn de rechten van tweedeverblijvers die naar de kust willen?

Wordt het straks ‘kom uit uw kot’? Waarom het strand veiliger is dan het kantoor (+)

94 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • robert dumortier

    Waar heeft u dat gelezen de is al acht dagen geleden goed gekeurd bent u acht dagen ziek geweest misschien of vertoefde u in het buitenland?

  • anna vandenberg

    N-VA zal veel stemmen halen als al die tweede verblijvers voor hen kiezen, maar ik denk dat je zou versteld staan welke partij de meeste leden telt met een tweede verblijf hier of in een vakantieland. Een tweede verblijf is alleen een last, ze doen niets dan klagen dat ze moeten gaan poetsen, een huurder heeft het vuil achtergelaten, ze hebben geen parking ze staan altijd fille enz. Ik zit liever rustig thuis te genieten, heel goedkoop en ik moet mij niet verplaatsen.

Lees meer