Philippe Vansteenkiste en Mohamed El Bachiri
Photonews Philippe Vansteenkiste en Mohamed El Bachiri

Slachtoffers van aanslagen reageren op getuigenissen van IS-strijders: “Hoe is het mogelijk dat zij zoveel aandacht krijgen?”

“Ik kan het zeggen, maar ze gaan me niet geloven. Van mij hoef je zeker geen schrik te hebben”, zo getuigde een IS-vrouw aan VTM NIEUWS-reporter Robin Ramaekers. Een getuigenis die bij de slachtoffers van aanslagen vooral frustratie opwekt. “Waarom krijgen zij zoveel aandacht, terwijl wij de slachtoffers bijna vergeten zijn”, reageert Philippe Vansteenkiste, de voorzitter van V-Europe.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

VTM NIEUWS-reporter Robin Ramaekers en cameraman Lennert Potums geraakten na lang aandringen binnen in het gevangeniskamp van al Hol, waar ook een 20-tal Belgische vrouwen en hun kinderen vastzitten. Hij sprak met enkele onder hen waarna hun getuigenissen gedeeld werden op VTM.

Maar dat viel niet in goede aarde bij enkele slachtoffers, en hun familieleden, van IS-aanslagen. Volgens de voorzitter van V-Europe - een vereniging voor slachtoffers van terrorisme en meer bepaald voor slachtoffers van aanslagen gepleegd in België – zijn zulke getuigenissen vooral frustrerend. “Zij hebben België volledig de rug toegekeerd”, aldus Vansteenkiste. Dat ze nu het recht zouden hebben om terug te keren, is volgens hem niet eerlijk: “Slachtoffers, de onschuldige burgers van onze maatschappij, kunnen ook geen tweede kans krijgen.”

Een tweede stem in het debat is Mohamed El Bachiri, hij verloor zijn vrouw bij de metroaanslagen in Brussel op 22 maart 2016. “Ik ben ook bang dat sommigen onder hen zouden terugkomen”, erkent hij. “Maar je mag niet toegeven aan de angst en de woede.”

Volgens El Bachiri is het dan wel onze verantwoordelijkheid om de vrouwen en kinderen terug te halen, personen die een misdaad hebben begaan moeten berecht worden: “Of dat nu mannen of vrouwen zijn”.

98 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Emile De Smedt

    Om even stoute vent te zijn.85 en wat beleefd.Bijna 80 jaar terug werd door kerk en staat geronseld tegen het communisme.Er werd de keuze gesteld"Rome of Moskou",jonge mensen trokken naar Rusland,overlevenden zwaar gestraft,terechtstellingen en nog verguisd.Dat communisme heeft driekwart eeuw geheerst over half Europa.Maar IS die onze waarden aanvallen,moorden en branden krijgen goed blaadje.Beleid en ook media zijn trappers kwijt.De winnaar is???

  • Nadine Abe

    Crapuul krijgt voor alles en nog wat steun van , slachtoffers blijven hier in de kou staan . Het zou eens een hooggeplaatste moeten overkomen dan zal er pas op gereageerd worden .

Lees meer