Viroloog Steven Van Gucht.
VTM NIEUWS Viroloog Steven Van Gucht.

Steven Van Gucht positief over heropening van scholen en winkels: “Met wat creativiteit en discipline kunnen we de risico’s beperken”

Het gaat goed met de Belgische cijfers: vrijwel alle curves dalen gestaag. Om die reden worden vanaf maandag enkele maatregelen versoepeld. Maar moeten we ons geen zorgen maken over een nieuwe stijging van het aantal besmettingen zodra bijvoorbeeld de kinderen terug naar school gaan? “We hebben duidelijke indicaties dat kinderen geen belangrijke motor zijn voor dit virus”, vertelt viroloog Steven Van Gucht bij VTM Nieuws.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het totaal aantal ziekenhuispatiënten daalt gestaag, het aantal mensen op intensieve zorgen en het aantal doden eveneens. Alleen maar goed nieuws wat die cijfers betreft. Maar het aantal nieuwe ziekenhuisopnames zakt trager dan verwacht. “Ik had gehoopt dat dat wat sneller zou gaan”, geeft viroloog Steven Van Gucht toe. Dat cijfer zal de komende week met bijzondere aandacht opgevolgd worden. Zeker wanneer de maatregelen versoepeld worden.

Moeten we ons overigens geen zorgen maken over de versoepelingen? Zullen kinderen elkaar besmetten zodra de scholen heropenen?

“Ik denk dat het zal meevallen”, aldus Steven Van Gucht. “Kinderen kunnen besmet worden. Ze zijn gevoelig voor het virus, maar gaan meestal geen ziekte ontwikkelen, vaak heel milde of zelfs geen symptomen. En we hebben duidelijke indicaties dat kinderen geen belangrijke motor zijn voor dit virus.”

Zullen de winkels op 11 mei kunnen heropenen?

“Ik denk het wel. Als de cijfers het toelaten en verder naar beneden evolueren, zal dat lukken. Als we op 4 mei voorzichtig heropstarten, moet dat mogelijk zijn. Met wat creativiteit en wat discipline kunnen we de risico’s beperken.”

Kunnen we een gevreesde tweede golf vermijden?

“We gaan dat alleszins proberen”, zegt Steven Van Gucht ferm. “Ik denk dat het inzetten op het identificeren van nieuwe gevallen, ze testen, en het opsporen van contacten, een belangrijke strategie zal zijn.”

Lees ook: Vijf kinderen en tieners over de terugkeer naar school: “De juf kan het veel beter uitleggen dan mama” (+)

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Walter Decock

    Mr Tuymans, het is niet moeilijk hoor, je moet jezelf maar één vraag stellen: kan ik afstand bewaren als ik wat drank binnen heb op dat feestje? Het antwoord zal in 80% van de gevallen neen zijn, duidelijk dacht ik. Blijf veilig, covid 19 is een gevaarlijk monster, kijk maar naar de toestand in de ziekenhuizen, zeker in Italië, Spanje en New York. Dat willen wij hier echt niet meemaken.

  • Bart Samyn

    Mr Braeckmans : er zullen altijd risico's zijn. Het is zoals Steven Van Gucht zegt; met creativiteit en discipline en ook met gezond verstand kan men dit beperken. Waarom de Gamma, Hubo en Brico open en een gewone verfwinkel niet. Waarom kan een kledingzaak in een gewone straat in een gemeente niet openen. Kunnen perfect op afspraak werken. Die moeten gewoon boeten voor de zaken gelegen in een winkelstraat of shoppingcenter waar wel veel volk bijeen is.

Lees meer