Marc Van Ranst in de studio.
VTM NIEUWS Marc Van Ranst in de studio.

Van Ranst waarschuwt voor gevaar van ‘superverspreiders’: "Ze hoeven niet ziek te zijn om veel mensen te besmetten”

Niet alleen het aantal besmettingen stijgt dagelijks, er is ook steeds vaker sprake van zogenaamde superverspreiders. Die superverspreiders zijn bijzonder besmettelijk en daarvoor hoeven ze niet noodzakelijk zélf ziek te zijn, zo waarschuwt viroloog Marc Van Ranst bij VTM NIEUWS.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Superverspreiders hebben als het ware een wolk van besmettelijkheid rond zich hangen. Daardoor worden anderen veel makkelijker besmet als ze in hun buurt komen. “Dat is niet alleen in de regio Antwerpen zo”, verduidelijkt Van Ranst. “Een superverspreider heeft zoveel partikeltjes in de luchtwegen dat die het makkelijker dan anderen gaat verspreiden. En ze hoeven zelf niet ziek te zijn om veel mensen te besmetten. Ze produceren wel enorm veel viruspartikeltjes die ze makkelijk aan anderen kunnen doorgeven.”

Volgens Van Ranst is het daarom belangrijk om die superverspreiders op te sporen: “Dit zijn degenen die je zeker in quarantaine wil houden”.

122 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Chloe Kezako

    De superverspreider heeft als het ware een wolk van besmettelijkheid rond zich hangen. Hij produceert enorm veel virusdeeltjes die aan anderen worden doorgegeven, zonder dat hij daar zelf ziek voor hoeft te zijn. Dit zijn degenen die we in quarantaine willen houden. Als je nu geen schrik hebt vinden ze wel wat anders.

  • Gino Sinnesael

    Hoeveel mensen heeft mijnheer Van Ranst of anderen misschien al (ongewild) besmet door in tal van studio's al te gaan optreden en te praten zonder masker? Tenslotte weet ook hij niet of hij besmet is of niet. Is een mondmasker niet verplicht indien men de social distancing van anderhalve meter niet kan respecteren? In België stelt men dat een spreker geen masker moet dragen, terwijl het net de spreker is die de meeste partikeltjes verspreidt! In andere landen houdt men speeches met mondmasker!

Lees meer