Viroloog Steven Van Gucht.
Printscreen video VTM NIEUWS Viroloog Steven Van Gucht.

Viroloog Steven Van Gucht: “Beter om niet in een lange wachtrij te staan”

De winkels hebben vandaag opnieuw de deuren geopend na acht weken lockdown. Op diverse plekken stonden mensen in lange wachtrijen aan te schuiven. Velen denken dat dit geen kwaad kan als iedereen 1,5 meter afstand van elkaar houdt, maar is dat effectief zo? Wij stelden de vraag aan viroloog Steven Van Gucht. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Viroloog Steven Van Gucht betreurt de lange wachtrijen aan de winkels. Dat zegt hij vandaag in VTM NIEUWS. “Dit is jammer natuurlijk”, aldus Van Gucht. “De mensen gaan beter zo gespreid mogelijk winkelen. Het is beter om een beetje langer te wachten om naar de winkel te gaan. Als men ziet dat het heel druk is, keer dan terug en doe iets anders. Vermijd lange wachtrijen en met veel volk in een gesloten ruimte staan.”

Aan verschillende Action-winkels, IKEA-filialen en Primarks was het deze ochtend al druk. Is het wel verstandig om aan te schuiven? “Het is toch beter om niet in een lange wachtrij te staan”, klinkt het. Op de vraag of dit een verhoogd risico inhoudt, antwoordt Van Gucht. “Dat is beperkt. Als je afstand houdt tegenover elkaar en je gaat geen persoonlijk gesprek aan, dan is er amper risico. Het virus kan in de buitenlucht geen grote afstanden afleggen. In gesloten ruimtes is dat een ander verhaal.”

“De winkels zullen er op toezien dat alles veilig verloopt, maar ik kan me inbeelden dat het niet evident is om alles te reguleren. Ook aan de kassa’s kan het ongewild iets drukker worden dan normaal. Binnen is er een groter risico. Ik denk dus dat het beter is om niet in lange wachtrijen te staan en om bepaalde aankopen uit te stellen. Het is niet nodig om allemaal tegelijk naar de winkels te trekken. We moeten dat toch echt wel vermijden.”

Lees ook:

Zo zal je vanaf vandaag moeten winkelen

Wat mogen we verwachten van de heropening van de winkels? “De echte solden beginnen nu al” (+)

Lees meer