Volle terrasjes bij de Sagrada Familia in Barcelona.
AFP Volle terrasjes bij de Sagrada Familia in Barcelona.

Viroloog Steven Van Gucht over waarom heel Europa alles opnieuw open gooit, maar België nog niet: “We volgen onze eigen planning”

Overal in Europa worden de coronamaatregelen verder versoepeld, zelfs in zwaar getroffen landen zoals Spanje en Italië zijn de cafés en restaurants weer open gegaan. In ons land gaat de horeca ten vroegste op 8 juni weer open. Waarom gaat het bij ons zoveel trager? Viroloog Steven Van Gucht gaf daarover meer uitleg in VTM Nieuws.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In Spanje zijn vandaag de coronamaatregelen versoepeld in de zwaarst getroffen gebieden. Onder meer in Madrid en Barcelona mochten de terrassen van bars en restaurants weer open, weliswaar onder voorwaarden. Ook mogen de Spanjaarden weer afspreken in groepen van tien personen. In Italië zijn de bars en restaurants sinds vorige week maandag weer open.

Waarom gaat het bij ons zoveel trager? “Het is goed dat we niet te snel gaan. Het is een groot experiment. We weten niet precies wat er gaat gebeuren als we een aantal maatregelen versoepelen. Het is goed dat we in België iets trager en voorzichtiger zijn, zodanig dat we alles goed kunnen evalueren”, aldus Van Gucht.

Volgens Van Gucht is het goed dat België haar eigen planning volgt. “Wij laten ons niet leiden door andere landen. We bekijken onze cijfers; andere landen die ook zwaar getroffen zijn, gaan iets sneller, maar dat is hun beslissing.”

Van Gucht zei ook nog dat het goede weer van de afgelopen weken een positief effect heeft. “We leven meer buiten, het is warmer, de lucht is vochtiger, en de ramen en deuren staan open. Dat zijn allemaal factoren die in ons voordeel spelen.”

Lees ook:

Social distancing aan de langste toog ter wereld? Dan blijven er maar 2.000 zitplaatsen van de 4.000 over (+)

Wordt uw stad deze zomer één groot terras of moet u het met minder stellen? Dit zijn de plannen (+)

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lorenzo van Eyken

    Geachte viroloog, kan je dan Ook uitleggen waarom een vakantiehuis huren in de Ardennen of in Limburg , in volle natuur, verboden is ? Voornamelijk voor mensen die in een stedelijk gebied wonen en na 3 maand nood hebben aan rust en natuur

  • Lutgarde Cools

    Van dat goed weer en droog moeten ze ons niet proberen wijsmaken , in Spanje en Italie is het altijd warm. Ben ik blij dat ik In Nederland woon en niet al die bekrompenheid moet meemaken. Ik ga nooit meer winkelen in Belgie. En al zeker niet met masker. Ik vind dat een vieze bedoening. Ook op restaurant ga ik nooit meer tot het normaal van vroeger. Dan blijf ik nog liever thuis..

Lees meer