Viroloog Steven Van Gucht.
VTM NIEUWS Viroloog Steven Van Gucht.

Viroloog Steven Van Gucht: “Tweede lockdown in winter niet uitgesloten”

“De komende weken en maanden zitten we goed, maar de winter wordt mogelijk een kritieke periode. Hopelijk komt er geen tweede lockdown, maar het is niet uitgesloten." Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd in het VTM Nieuws.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zelfs als de Nationale Veiligheidsraad beslist om de coronamaatregelen te versoepelen, is een terugkeer naar een vorige fase niet uitgesloten. Dat zei premier Sophie Wilmès (MR) deze namiddag in de Kamer. “Als zou blijken dat de verspreiding van het virus niet onder controle is, moeten we een stap terugzetten en dan zullen we dat ook doen.”

Volgens Van Gucht zal het moeilijk worden om terug te keren naar een vorige fase, “maar als het nodig is, is het nodig”. “Ik hoop echt dat het niet nodig zal zijn, we moeten dat te allen prijze vermijden", aldus Van Gucht, die een tweede lockdown in de winter echter niet uitsluit.

Een groot bloedonderzoek van de UAntwerpen toonde aan dat drie weken geleden nog maar drie procent van de bevolking antilichamen tegen het virus in het bloed heeft. “We zitten nog maar aan één tiende van tot wat corona in staat is”, zei Van Gucht over het potentieel van het virus.

De ziekenhuizen kunnen zich geen tweede golf permitteren

Viroloog Steven Van Gucht

Over de bemoedigende cijfers van vandaag, over het aantal patiënten op intensieve zorg, zei Van Gucht dat de “druk stilletjes aan van de ketel gaat”. “Maar de ziekenhuizen kunnen zich geen tweede golf permitteren”, aldus Van Gucht nog. “Het is belangrijk dat de ziekenhuizen zich blijven voorbereiden op een eventueel nieuwe golf.” Het cijfer van de oversterfte, het aantal mensen dat dagelijks overlijdt in vergelijking met de verwachting, bewijst volgens Van Gucht dat de telling in België juist zit.

Experts vrezen een massa volk in onze winkelstraten als de winkels weer open kunnen gaan. “Buiten is nog altijd veiliger dan binnen, maar het risico dreigt dat er op drukke plaatsen een massa bij elkaar gaat komen. Die massa managen zou een optie zijn, daarover moet goed nagedacht worden, zeker op drukke tijdstippen”, aldus Van Gucht. “Er zijn veel dingen die moeten gebeuren, we gaan creatief moeten zijn.”

Lees ook:

- Rug aan rug werken en geen lunch naast collega’s: zo zullen we opnieuw aan de slag gaan (HLN+)

Buitenlandse toerist zullen we deze zomer niet meer zien: “Vakantie in eigen land zal toeristisch jaar moeten redden” (HLN+)

39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frans Huygen

    Al 10 tallen tweede verblijvers en toeristen( die particulier huren) aan de kust alsof de maatregelen niet voor hen gelden .Waarom moeten er altijd mensen zijn die zichzelf boven de wet plaatsen en daarmee de volksgezondheid in het gedrang brengen.De politiecontroles op de zeedijk ,indien deze er zijn geweest, was om te lachen .Conclusies trekken voor de volgende lock down in sept.of okt.

  • Maria De Vuyst

    Walter Emanuel, een virus bestaat uit een omhulsel (eiwitmantel) met daarin een individuele virale dna-streng. De mantel levert niet enkel het virale dna af aan de gastcel, maar beschermt ook de integriteit ervan (maar kan niet tegen zeep, ontsmetting,...). Afhankelijk van de omgevingsfactoren breekt dat omhulsel sowieso af (doorgaans 3 tot 5 dagen), alsof het uidroogt (versneld door warmte, droogte, zon,...), waarna het virale dna ook kapot gaat. Enkel invriezen houdt het virus lang intact.

Lees meer